Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 14:20
BUSINESS & FINANCE

Από άνεργοι, εκατομμυριούχοι: Πώς δύο αδέρφια πλούτισαν με ένα κρυπτονόμισμα-παρωδία

Από άνεργοι, εκατομμυριούχοι: Πώς δύο αδέρφια πλούτισαν με ένα κρυπτονόμισμα-παρωδία

Το πρωί της 17ης Απριλίου, ο 38χρονος Τόμι και ο 42χρονος Τζέιμς έμαθαν ότι είχαν γίνει εκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ. Και το χρωστούν σε ένα κρυπτονόμισμα-παρωδία, το οποίο αγόρασαν αντί λιγοστών σεντς.

Τα δύο αδέρφια, που μίλησαν στο CNN αλλά ζήτησαν να μην δημοσιευτεί το επίθετό τους, πόνταραν μερικές εκατοντάδες δολάρια σε ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται shiba inu coin και αποτελεί «παιδί» του dogecoin (το οποίο με τη σειρά του δημιουργήθηκε ως παρωδία του bitcoin): Ουσιαστικά, πρόκειται για την παρωδία μίας παρωδίας.

Ένας φίλος τους, που είναι ειδικός στα κρυπτονομίσματα, είπε στον Τόμι και τον Τζέιμς ότι αυτό θα ήταν το επόμενο χρυσορυχείο της αγοράς.

«Κατά ένα τρόπο, σκέφτηκα το bitcoin, το οποίο κάποτε άξιζε λιγότερα από μία δεκάρα και τώρα έχει φτάσει στις δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Και αυτό έχει συμβεί για κάποιους, είναι δυνατό», εξηγεί ο Τόμι. «Εμπιστεύτηκα τον φίλο μου και σκέφτηκα ότι εάν πάει στο μηδέν, είναι ΟΚ. Το σκέφτηκα σαν ένα δελτίο του ΛΟΤΤΟ, το οποίο δεν λήγει ποτέ».

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από την αρχική τους επένδυση, που έγινε στα τέλη του Φεβρουαρίου, ώσπου να αλλάξουν οι ζωές τους.

Ο Τζέις και ο Τόμι αρχικά έβαλαν 200 δολάρια στο shiba inu coin ο καθένας. Και παρουσίασαν την ιδέα τους στους γονείς τους, την αδερφή τους και μερικούς ακόμα συγγενείς.

«Η μητέρα και η αδερφή μου ήταν επιφυλακτικές, αλλά έβαλαν η κάθε μία από 100 δολάρια. Έπειτα από μερικές εβδομάδες, όταν είχε ανέβει 300%, έβαλαν άλλα 100 δολάρια η κάθε μία και μετά συνέχισε να ανεβαίνει», θυμάται ο Τόμι.

Συνολικά, όλοι μαζί τοποθέτησαν σχεδόν 8.000 δολάρια στο κρυπτονόμισμα.

Ήταν μία δύσκολη περίοδος για την οικογένεια. Πριν από την πανδημία, η βασική δουλειά των δύο αδερφών ήταν να γυρίζουν βίντεο σε γάμους. Όμως, αντί για 30-40 γάμους το χρόνο που συνήθως κλείνουν, πέρυσι μετά βίας έκαναν οκτώ. Τα αδέρφια τα έβγαζαν δύσκολα πέρα, καθώς η κρατική στήριξη δεν επαρκούσε για να καλύψει τα έξοδά τους.

Όταν το shiba inu coin εκτοξεύτηκε, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στην τύχη τους. Καθώς βιντοσκοπούσαν ένα γάμο, στα μέσα του Απριλίου, κοίταζαν στα κλεφτά την επένδυσή τους, η οποία είχε φτάσει στα 100.000 δολάρια.

«Ξυπνήσαμε το επόμενο πρωί και είχε διπλασιαστεί. Είπαμε ‘ω Θεέ μου’. Μετά ανέβηκε στα 700.000 δολάρια και είπα στον αδερφό μου ότι θα φτάσει στο εκατομμύριο. Πατούσα διαρκώς το refresh στο κινητό μου», λέει ο Τόμι.

Την επόμενη ημέρα, η επένδυσή τους άγγιξε το 1 εκατ. δολάρια. «Η μητέρα και η αδερφή μου δεν πίστευαν ότι είναι αλήθεια», θυμάται. Σήμερα, η επένδυση της οικογένειας αξίζει σχεδόν 9 εκατ. δολάρια.

Το Shiba coin, που έχει σύμβολο SHIB, έχει ενισχυθεί πάνω από 11.000% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Τα δύο αδέρφια δεν έχουν ρευστοποιήσει ακόμα εντελώς την επένδυσή τους,  καθώς όπως λένε, δεν έχουν προλάβει να σκεφτούν τι θα κάνουν τα χρήματα.

Δίνουν όμως μία συμβουλή σε όσους θέλουν να αντιγράψουν το παράδειγμά τους. «Μην βάλετε χρήματα που δεν είστε διατεθειμένοι να χάσετε», λέει ο Τζέιμς, εξηγώντας ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα που ξεκίνησαν από memes είναι πολύ υψηλού ρίσκου. «Ξέρουμε  ότι συνήθως δεν συμβαίνει αυτό, έστω και εάν το shiba άλλαξε τις ζωές μας. Όταν το βλέπεις να έχει τόσο μεγάλες διακυμάνσεις, δεν σε αφήνει να κοιμηθείς το βράδυ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News