BUSINESS & FINANCE

Παράταση για την ευνοϊκή ρύθμιση δανείων με κατάπτωση εγγυήσεων

Η ρύθμιση αφορά δάνεια από το πρώην ΕΤΕΑΝ ή την εταιρία ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 07/10/2019

Παράταση για την ευνοϊκή ρύθμιση δανείων με κατάπτωση εγγυήσεων

Να γλιτώσουν από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, εκμεταλλευόμενοι το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης δανείων που έχουν συναφθεί με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καλεί τους δανειολήπτες το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 7 Ιουνίου που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Τα οφειλόμενα ποσά αφορούν δάνεια που σταμάτησαν να αποπληρώνονται από τούς δανειολήπτες και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – ως όφειλε καθώς ήταν εγγυητής – έχει ήδη καταβάλει το εγγυημένο ποσό στις τράπεζες, το οποίο παράλληλα έχει βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. σε βάρος του δανειολήπτη.

Οι υπόχρεοι μπορούν πλέον να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις κατόπιν αίτησής τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η ρύθμιση αφορά δάνεια από το πρώην ΕΤΕΑΝ ή την εταιρία ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 07/10/2019. Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής με μερική ή ολική απαλλαγή από τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ως εξής:

  • σε μία δόση (εφάπαξ) με απαλλαγή κατά 100%
  • 2 – 4 δόσεις με απαλλαγή 95%
  • 5 – 12 δόσεις με απαλλαγή κατά 85%
  • 13 – 24 δόσεις με απαλλαγή κατά 80%
  • 25 – 36 δόσεις με απαλλαγή κατά 75%
  • 37 – 48 δόσεις με απαλλαγή κατά 45%
  • 49 – 60 δόσεις με απαλλαγή κατά 30%
  • 61 – 72 δόσεις με απαλλαγή κατά 20%
  • 73 – 96 δόσεις με απαλλαγή κατά 15%
  • 97 – 120 δόσεις με απαλλαγή κατά 10%.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση έχει οριστεί στα 20 ευρώ. Εάν υπάρχουν περισσότερες της μίας βεβαιώσεις, τότε ρυθμίζονται όλες μαζί. Οι δόσεις, αντί προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, είναι έντοκες με ετήσιο επιτόκιο 3%. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,25%. Προαιρετικά εντάσσονται και οι μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και αυτές που τελούν σε αναστολή. Επίσης εντάσσονται, εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, όσες οφειλές βεβαιώνονται μετά την 30/04/2021.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργασίμων ημερών από την από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.

Σε περίπτωση που η οφειλή εξοφληθεί νωρίτερα, τότε υπάρχει απαλλαγή των τόκων σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον τελικό αριθμό μηνιαίων δόσεων. Όποιος έχει υπαχθεί, δύναται να επιλέξει άλλο πρόγραμμα ρύθμισης με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό, οπότε δικαιούται απαλλαγή τόκων σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα.

Η ρύθμιση χάνεται εάν:

  • δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα
  • ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο άλλες οφειλές του κατά τη διάρκεια της ρύθμισης
  • δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και Φ.Π.Α. εντός 3μήνου από την ημερομηνία υποβολής τους ή εντός 3μήνου από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής εφόσον η ημερομηνία υποβολής έχει παρέλθει πριν την αίτηση.

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση και την εξυπηρετούν κανονικά, λαμβάνουν Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας, αναβάλλεται η εκτέλεση του ποινικού αδικήματος και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού) κινητών ή ακινήτων, εκτός των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων τα αποδιδόμενα όμως ποσά πιστώνονται σε δόσεις ρύθμισης.

Το Δημόσιο από την πλευρά τού, διατηρεί το δικαίωμα να μπλοκάρει τη μεταβίβαση ακινήτου εάν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη, να προβαίνει σε συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη και να επιβάλει κατασχέσεις ή να εγγράφει υποθήκες, εάν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News