Business & Finance Σάββατο 1/05/2021, 07:34
BUSINESS & FINANCE

Πώς εξηγείται η έκρηξη τιμών στα εμπορεύματα

Πώς εξηγείται η έκρηξη τιμών στα εμπορεύματα

Από τα μέταλλα έως τα αγροτικά προϊόντα, όλα τα εμπορεύματα καταγράφουν σημαντικό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει έναν κοινό παρανομαστή. Τα μειωμένα αποθέματα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg να εκτινάσσεται στο 6,1%.

Πώς εξηγείται η έκρηξη τιμών στα εμπορεύματα-1

Ο λόγος για τον δείκτη «backwardation», ο οποίος μετράει το ποσοστό της απόκλισης μεταξύ της τρέχουσας τιμής των εμπορευμάτων και της προσδοκώμενης τιμής κατά τη λήξη των συμβολαίων.

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο καταδεικνύει την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τη μειωμένη διαθεσιμότητα.

Μάλιστα, η παραπάνω κατάσταση αφορά το σύνολο της αγοράς των εμπορευμάτων, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως τον χαλκό και τη σόγια. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη οφείλεται στις προσδοκίες για εκρηκτικό rebound από την πανδημική ύφεση, όπως και στα πρωτοφανή προγράμματα νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News