Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 12:57
BUSINESS & FINANCE

Η ελληνική εταιρεία που εκσυγχρονίζει τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κέρδισε νέο συμβόλαιο με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία

Η ελληνική εταιρεία που εκσυγχρονίζει τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Σύμβαση συμμετοχής στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, γνωστά και ως AWACS, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέγραψε η Intracom Defense (IDE), κατόπιν της ολοκλήρωσης του πρόσφατου διεθνούς διαγωνισμού.

Παρότι οι όροι του συμβολαίου δεν έχουν καταστεί γνωστοί, η νέα συμφωνία, όπως επισημαίνει η διοίκηση της IDE, επεκτείνει τη συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με την Boeing, όσον αφορά το πρόγραμμα AWACS, και ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αεροναυπηγική αγορά.

Τα αεροσκάφη AWACS είναι σχεδιασμένα για την ανίχνευση αεροσκαφών, πλοίων και οχημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και για την εκτέλεση ελέγχου και διοίκησης, διευθύνοντας πλήγματα μαχητικών αεροσκαφών. Τέτοια αεροσκάφη μπορούν επίσης, να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις και να χρησιμοποιούνται τόσο σε αμυντικές όσο και σε επιθετικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η IDE είναι θυγατρική της Intracom Holdings (σ.σ. ανήκει στην οικογένεια Κόκκαλη) και συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετέχει στα ευρωπαϊκά έργα άμυνας και βιομηχανικής ανάπτυξης. Έχει δε, μακρά συνεργασία και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

To 2019, o Όμιλος Intracom είχε τζίρο άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα αποτελέσματα EBITDA (σ.σ. προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να διαμορφώνονται σε 27,1 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται κατά 1,2% και ανέρχεται στο 1,346 ευρώ, με κέρδη της τάξης του 60% από τις αρχές του 2021.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Μετά από διεθνή διαγωνισμό, η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε σύμβαση με τη BOEING, για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου AWACS (Airborne Warning and Control System) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF).

Με αυτή την νέα συμφωνία, η IDE επεκτείνει την μέχρι σήμερα επιτυχημένη συνεργασία της με την BOEING στο πρόγραμμα AWACS και ενισχύει περαιτέρω την θέση της στην παγκόσμια Αεροναυπηγική αγορά, ως ένας αξιόπιστος κατασκευαστής αεροπορικού υλικού υψηλής ποιότητας και ως ένας έμπιστος συνεργάτης των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο στον χώρο της Άμυνας και της Αεροναυπηγικής.

Τα αεροσκάφη AWACS είναι σχεδιασμένα για την ανίχνευση αεροσκαφών, πλοίων και οχημάτων σε μεγάλες αποστάσεις και την εκτέλεση ελέγχου και διοίκησης, διευθύνοντας πλήγματα μαχητικών αεροσκαφών. Τέτοια αεροσκάφη μπορούν επίσης να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις και να χρησιμοποιούνται τόσο σε αμυντικές όσο και σε επιθετικές επιχειρήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News