Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 10:02
BUSINESS & FINANCE

Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες: Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2020

Ψηλά κατάφερε να διατηρήσει τις αποδόσεις της το 2020 η Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα για το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA θα κυμανθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, «το 2020, αν και είναι συνυφασμένο με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε όλη η ανθρωπότητα, με τις επιπτώσεις του Covid-19 να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία μέχρι και σήμερα, για την ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική και δημιουργική χρονιά, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έκλεισε 40 συναπτά έτη επιτυχημένης παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, συγκαταλέγοντας την στις κορυφαίες εταιρείες – leader του μαρμάρου σε όλον τον κόσμο, δεν απέκλινε από τον στρατηγικό σχεδιασμό της».

Παρά τη γενική πτώση του κλάδου, τις αντίξοες συνθήκες και τον περιορισμό των μετακινήσεων, δεδομένου ότι οι εξαγωγές του ομίλου αγγίζουν το 90% του κύκλου εργασιών, ο όμιλος φάνηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες και σκοπέλους, προσαρμόζοντας την εμπορική πολιτική του και αξιοποιώντας την τεχνολογία και καινοτόμες υπηρεσίες.

Ο όμιλος ξεκίνησε το επενδυτικό του πλάνο για το 2020, ολοκληρώνοντας την εξαγορά 100% των μετοχών της εταιρείας DIONYSSOMARBLE BULGARIA, με αποτέλεσμα να έχει στην κατοχή του 11 ενεργά λατομεία, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Με την εξαγορά αυτή επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης, κατά τον οποίο η Παυλίδης διαθέτει πλέον τις μεγαλύτερες λατομικές εκμεταλλεύσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα ο όμιλος διαχειρίζεται πλέον στην Ελλάδα τα λατομεία Ariston, Venus, Galaxy, Kavala, στη Βόρεια Μακεδονία το λατομείο Sivec, στην Αλβανία το Perla και στη Βουλγαρία το Vratza. Το νέο υλικό, Vratza χαρακτηρίζεται ως υψηλής αισθητικής μπεζ μάρμαρο, κατάλληλο για εξωτερική χρήση, καθώς κοσμεί πολλά κτήρια υψηλών προδιαγραφών.  

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκατ. ευρώ μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η  παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια. Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται μέσω αριθμών ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Με την αποπεράτωση της επένδυση τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ενδείξεις από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News