Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 20:44
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πλήγμα 4,7 δισ.δολαρίων στη Credit Suisse – Αντικαθιστά δύο κορυφαία στελέχη της

Πλήγμα 4,7 δισ.δολαρίων στη Credit Suisse – Αντικαθιστά δύο κορυφαία στελέχη της

Ζημίες ύψους 4,7 δισ.δολαρίων και απομάκρυνση των δύο κορυφαίων στελεχών είναι o άμεσος απολογισμός από την έκθεσή της Credit Suisse στο αντισταθμιστικό ταμείο Archegos Capital που χρεοκόπησε πριν από λίγες ημέρες, την ώρα που η ελβετική τράπεζα είχε ήδη υποστεί ένα πρώτο πλήγμα από την κατάρρευση της εταιρείας Greensill Capital που είχε προηγηθεί. 

Η Λάρα Γουόρνερ, επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης κινδύνου και ο Μπράιαν Τσιν, επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα, αναμένεται να αποχωρήσουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Credit Suisse. Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η έκθεσή της στο Archegos θα οδηγήσει σε απομείωση της αξίας της ενεργητικούς της κατά 4,7 δισ.δολάρια, εξέλιξη που θα οδηγήσει τη Credit Suisse σε ζημίες της τάξης των 960 εκατ.δολαρίων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. 

Ως αποτέλεσμα, η Credit Suisse ανακοίνωσε την άρση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1,5 δισ.ελβετικών φράγκων και τη μείωση του μερίσματός της κατά δύο-τρίτα στα 10 σεντ από τα 29 σεντ που είχε προγραμματίσει αρχικά. «Οι σημαντικές ζημίες στις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες μας προς επιχειρήσεις από την έκθεση της τράπεζας στο αμερικανικό αντισταθμιστικό ταμείο είναι απαράδεκτες. Σε συνδυασμό με το πρόσφατο πλήγμα που έχει να κάνει με την κατάρρευση κεφαλαίων σχετικών με την χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας, αναγνωρίζω ότι οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία στους μετόχους μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Γκοτστέιν.

Οι κρίσεις με το Archegos και την Greensill εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη διαδικασία διαχείρισης κινδύνου στους κόλπους της ελβετικής τράπεζας. Ηδη, στις αρχές του έτους, η Credit Suisse, είχε αναγκαστεί να απομειώσει ενεργητικό της αξίας 450 εκατ.δολαρίων από επένδυσή της στο αντισταθμιστικό ταμείο York Capital.

Η μετοχή της Credit Suisse έχει υποχωρήσει εφέτος περισσότερο από 11% συγκριτικά με τα κέρδη 18% της ανταγωνίστριάς της UBS. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News