Business & Finance Κυριακή 4/04/2021, 16:30
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε αναζήτηση ευθυνών η Credit Suisse για τα αλυσιδωτά λάθη

Σε αναζήτηση ευθυνών η Credit Suisse για τα αλυσιδωτά λάθη

H διοίκηση της Credit Suisse εξετάζει να αντικαταστήσει την επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κινδύνου της ελβετικής τράπεζας Λάρα Γουόρνερ, μετά από μία σειρά εσφαλμένων αποφάσεων και λαθών που έχουν επιβαρύνει την τράπεζα με ζημίες, οι οποίες πιθανόν να φθάσουν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα εκ των έσω του ομίλου.

Η Credit Suisse αναμένεται να ενημερώσει τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον αντίκτυπο της έκθεσής της στην κατάρρευση τoυ αντισταθμιστικού ταμείου Archegos Capital Management και τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή για την Γουόρνερ και άλλα ανώτατα στελέχη, δήλωσαν πηγές, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Γκοτστέιν αναμένεται να παραμείνει στη θέση του. Ένα άλλο στέλεχος του οποίου ο ρόλος βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι ο Μπράιαν Τσιν, διευθύνων σύμβουλος στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, είπε δύο από τους ανθρώπους.

Η ελβετική τράπεζα πάντως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. 

Ο Γκότστειν ανέλαβε τα ηνία τον Φεβρουάριο του 2020 μετά από ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που στοίχησε τη θέση του προκατόχου του και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την εικόνα της τράπεζας το 2021, αφού διάφορα ζητήματα προέκυψαν στο πρώτο χρόνο της ανάληψης των καθηκόντων του. Ομως, αντ ‘αυτού, η τράπεζα κλονίστηκε από επανειλημμένες καθυστερήσεις στην εποπτεία, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού πλήγματος που δέχθηκε από την κατάρρευση πρώτα της Greensill Capital και εν συνεχεία την χρεοκοπία του Archegos. Οι αναταράξεις αυτές έχουν κάνει πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται εάν η Credit Suisse έχει πράγματι συστημικό πρόβλημα στη διαχείριση κινδύνων με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη ένα τρίμηνο ζημιών.

Η Credit Suisse είναι η χειρότερα πληγείσα από τις κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη μέχρι στιγμής εφέτος, καθώς η δυναμική έναρξη του έτους για τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητές της επισκιάστηκε από την έκθεσή της στη Greensill και στην Archegos.

Δάνεια αξίας 140 εκατ. δολαρίων με εγγυήσεις που είχε χορηγήσει στην εταιρεία χρηματοδότησης εφοδιαστικής αλυσίδας Lex Greensill δεν μπορεί πλέον να αποπληρωθεί, παρόλο που 50 εκατ. δολάρια έχουν εξοφληθεί πρόσφατα από τους διαχειριστές. Επίσης, λογαριασμός ύψους 10 δισ. δολαρίων που το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας διατηρούσε για λογαριασμό της Greensill έχει «παγώσει». 

Τα δύο τελευταία πλήγμα κατέστησαν αναγκαία τη διερεύνηση του ρόλου της Γουόρνερ, μετά δε, από μια μακρά σειρά άλλων σφαλμάτων που έχουν γίνει στην επενδυτική τράπεζα. Από την έκθεση στην απάτη της Luckin Coffee Inc. έως την απομείωση 450 εκατ. δολαρίων σε μερίδιο στη York Capital Management, η συνεχιζόμενη ζημιά στη φήμη της Credit Suisse έχει οδηγήσει σε ελέγχους σε επίπεδο μάνατζμεντ.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά – αφού το πρώτο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας πέρυσι – ενώ οι ζημίες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση και στην κατανομή μερισμάτων της τράπεζας. Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές της για την τράπεζα σε αρνητικές από σταθερές υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της για τη διαχείριση κινδύνων.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News