Business & Finance Σάββατο 3/04/2021, 22:00
ΚΙΝΑ

Κατά «κύματα» ακυρώνουν τις IPO οι κινεζικές επιχειρήσεις

Κατά «κύματα» ακυρώνουν τις IPO οι κινεζικές επιχειρήσεις

Σε αριθμούς ρεκόρ οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τα μέτρα και τις έρευνες απέναντι στις τεχνολογικές επιχειρήσεις μετά την ακύρωση της IPO της Ant Group ύψους 37 δισ.δολαρίων.

Σύμφωνα με ανάλυση των FT με βάση στοιχεία από τη Star Market της Σαγκάη – την απάντηση της Κίνας στο Nasdaq που συστήθηκε μέσα σε τυμπανοκρουσίες τον Ιούλιο του 2019 – ο αριθμός ρεκόρ 76 επιχειρήσεων ακύρωσαν την IPOs το Μάρτιο, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι ακυρώσεις αυτές ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των εταιρειών που έχουν υπαναχωρήσει από τα σχέδιά τους για εισαγωγή σε περισσότερες από 180.

Πέρυσι το Νοέμβριο, το μήνα που το Πεκίνο ακύρωσε την αρχική δημόσια εγγραφή της Ant εν μέσω ανησυχιών για την έκταση των δραστηριοτήτων της στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο συνολικός αριθμός των ακυρώσεων IPO ανερχόταν μόλις στις 12. Οι ακυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει τις κεφαλαιακές αγορές της, επί μακρόν βασική προτεραιότητα της πολιτικής του Πεκίνου, που έγινε ακόμη πιο επιτακτική απο την αμερικανική νομοθεσία που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2020 και η οποία θα μπορούσε να υποχρεώσει τις κινεζικές εταιρείες να διαγραφούν από τη Wall Street. 

Πολύ περισσότερο, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του Πεκίνου να επιταχύνει τις δημόσιες εγγραφές στην αγορά Star όταν συστήθηκε με την προσωπική υποστήριξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. «Η Star Market θεωρήθηκε ένα βήμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Ομως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει ο Φρέιζερ Χόουι, αναλυτής της και ειδικός σε χρηματοοικονομικά θέματα. Κάποιοι μάλιστα αναλυτές κάνουν λόγο για δύο βήματα πίσω μετά από τρία βήματα προς τα μπροστά. Προειδοποιούν δε, ότι οι ακυρώσεις IPOs στη Star θα συνεχιστούν έως τα τέλη του 2021. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS