Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 21:45
ΤΟΥΡΚΙΑ

Την «τύχη» τους στα κρυπτονομίσματα αναζητούν οι Τούρκοι

Την «τύχη» τους στα κρυπτονομίσματα αναζητούν οι Τούρκοι

H δραματική πτώση της λίρας μετά την αποπομπή του Nατσί Αγκμπάλ πυροδότησε μία εκρηκτική άνοδο στις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στην Τουρκία, με τους επενδυτές να προσδοκούν κέρδη από το ράλι του bitcoin και ταυτόχρονα καταφύγιο από τον υψηλό πληθωρισμό. 

Η λίρα έχει απωλέσει 13% της αξίας της από τις αρχές Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Ακμπάλ, προκαλώντας ανησυχίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και συνεπακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα νομισματική κρίση.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες μετά την απομάκρυνση Αγκμπάλ άρχισε μία εντυπωσιακή στροφή των Τούρκων επενδυτών στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο όγκος συναλλαγών από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου άγγιξε τα 218 δισ.λίρες (26 δισ.δολάρια) με ιδιαίτερη αύξηση το Σαββατοκύριακο μετά την απομάκρυνση του Αγκμπάλ από το αξίωμα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Chainalysis και του Reuters συγκριτικά με τα μόλις 7 δισ.λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2020. 

Οι επενδυτές ανέφεραν ότι η στροφή τους στην αγορά κρυπτονομισμάτων υποκινήθηκε τα μέγιστα από τις ανησυχίες για την εξασθένηση της λίρας και την κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. «Οι Τούρκοι δείχνουν προτίμηση στο σταθερό ενεργητικό, λόγω της προϊστορίας του υψηλού πληθωρισμού. Για το λόγο αυτό η μία γενεά μετά την άλλη των Τούκων επενδύει σε χρυσό, real estate και δολάρια», αναφέρει ο Οζγκούρ Γκουνερί, διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk. 

Aναλυτές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι προτιμούν κυρίως τα stablecoins, που συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο ενεργητικό και έχει μικρότερη μεταβλητότητα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτών λειτουργούν 24 ώρες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News