Business & Finance Δευτέρα 15/03/2021, 10:59
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Bitcoin: Όταν δύο πίτσες αξίζουν 600 εκατ. δολάρια

Bitcoin: Όταν δύο πίτσες αξίζουν 600 εκατ. δολάρια

Ο προγραμματιστής Λάσζλο Χάνιετς είναι ένας θρύλος στις αγορές των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι ο άνθρωπος που πριν από δέκα χρόνια πλήρωσε 10.000 Bitcoin για δύο πίτσες από το Papa John’s. Η 22α Μαΐου του 2010 καθιερώθηκε κάτι σαν «εθνική εορτή» για τους φανατικούς του crypto, οι οποίοι τη γιορτάζουν κάθε χρόνο ως «Bitcoin Pizza Day». 

«Θα πληρώσω 10.000 Βitcoins για δύο πίτσες. Ίσως δύο μεγάλες, για να μου περισσέψει λίγη και για την επόμενη μέρα», είχε γράψει ο Χάνιετς σε ένα φόρουμ του Βitcoin, την ώρα που το άγνωστο ακόμα κρυπτονόμισμα δεν άξιζε παρά μόλις 0,4 σεντς του δολαρίου. Ένας Βρετανός χρήστης του φόρουμ έσπευσε να κλείσει το deal. Αγόρασε τις δύο πίτσες αντί 25 δολαρίων και τις έστειλε στον προγραμματιστή, βγάζοντας τελικά και ένα μικρό κέρδος.

Καθώς η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος άγγιξε το Σάββατο το ιστορικό υψηλό των 60.000 δολαρίων, τα 10.000 Bitcoins που πλήρωσε το 2020 ο Χάνιετς για τις δύο πίτσες θα άξιζαν σήμερα 600 εκατ. δολάρια. 

Το κρυπτονόμισμα, που έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 1,1 τρισ. δολαρίων, ευνοείται από την αισιοδοξία στις αγορές. Προ ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σε νόμο το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Οι επιταγές των 1.400 δολαρίων που  θα λάβουν εκατομμύρια Αμερικανών στηρίζουν τις ελπίδες ότι η άνθηση των αγορών θα έχει και συνέχεια. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Bitcoin σημείωσε άνοδο 1.000% τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα την αναρρίχησή του στα 60.000 δολάρια το Σάββατο. Την ίδια στιγμή, κερδίζει τη στήριξη μεγάλων εταιρειών όπως οι Tesla και Mastercard, ενώ μπαίνει και σε άλλους χώρους της mainstream οικονομικής δραστηριότητας, όπως στις δημοπρασίες έργων τέχνης.

Προ ημερών, άτομο που ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, γνωστό με το ψευδώνυμο Metakovan, πλήρωσε 69,4 εκατ. δολάρια σε Bitcoin για να αγοράσει το ψηφιακό κολάζ «Everydays: The First 5.000 Days» του Beeple σε online δημοπρασία του οίκου Christie’s. Ήταν η πρώτη φορά που ένας μεγάλος οίκος δημοπρασιών έβγαλε στο σφυρί ένα αποκλειστικά ψηφιακό έργο τέχνης, συνοδευόμενο από  non-fungible token (NFT) που εγγυάται την αυθεντικότητά του. Και βέβαια, ήταν η πρώτη φορά που οίκος δημοπρασιών δέχθηκε πληρωμή για έργο τέχνης σε κρυπτονόμισμα.

Μετά από όλα αυτά, τελικά μετάνιωσε ο Χάνιετς που δεν κράτησε τα 10.000 Bitcoins του αντί να τα ξοδέψει σε πίτσες; «Το Bitcoin είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί η απληστία», είχε πει σε κάποια συνέντευξή του πέρυσι. Σήμερα, πάντως, η τιμή του κρυπτονομίσματος κινείται λίγο χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ, κοντά στα 58.000 δολάρια.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News