Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 19:35
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο πραγματικός λόγος που ο Ερντογάν έδιωξε τον Αγκμπάλ

Ο πραγματικός λόγος που ο Ερντογάν έδιωξε τον Αγκμπάλ

Πολιτικές και τα διαπλεκόμενα βρίσκονται πίσω από την αποπομπή του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ ο οποίος παρέμεινε μόλις τέσσερις μήνες στο αξίωμα αυτό, όπως αποκάλυψαν στο Reuters έξι πηγές που γνωρίζουν κατά το θέμα, με μία μάλιστα εξ αυτών να χαρακτηρίζει τη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση δύο ημέρες πριν από την απομάκρυνσή του απλώς «το κερασάκι στην τούρτα». 

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδίασε και τον ίδιο τον πρώην διοικητή, που σύμφωνα με δύο πηγές, εκείνο το βράδυ της 19ης Μαρτίου, Παρασκευή, εργαζόταν έως αργά στο γραφείο του, λίγες ώρες προτού λάβει την είδηση της αποπομπής του. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αλλά και της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν στο Reuters ότι η απότομη άνοδος και πτώση του Αγκμπάλ αντανακλά το διαφορετικό του όραμα για την οικονομία και την απειλή που συνιστούσε για τον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. 

Τρεις από τις πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι ο Ερντογάν έγινε έξαλλος τον Φεβρουάριο από την απόφαση του Αγκμπάλ να επενεξετάσει μία κοστοβόρο πολιτική που είχε εφαρμοστεί επί θητείας Αλμπαϊράκ για πώληση δολαρίων – περίπου 130 δισ.δολαρίων από το 2019 – για να στηρίξει τη λίρα. «Υπήρχε δυσαρέσκεια γύρω από αυτό; Ναι, υπήρχε. Ηταν ένα από τα αμφιλεγόμενα θέματα μέσα στο προεδρικό παλάτι», αναφέρει η πρώτη πηγή.

Μία άλλη πηγή που γνωρίζει πολύ καλά το θεμα με τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος, αποκάλυψε ότι εάν ο Ακγμπάλ παρέμενε στην κεντρική τράπεζα θα άνοιγε έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Η είδηση αυτή έφθασε στα αυτιά του Ερντογάν την ώρα που φημολογείτο ότι ο γαμπρός του επρόκειτο να επιστρέψει στην κυβέρνηση, μετά την παραίτησή του πέρυσι το Νοέμβριο, μία ημέρα μετά το διορισμό του Αγκμπάλ. 

Οι πρώτες σκιές δημιουργήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η κεντρική τράπεζα προέβη σε μία φαινομενικά τυπική αναπροσαρμογή των απαιτήσεων για τα αποθεματικά, που ερμηνεύθηκε απο τον Ερντογάν ως κεκαλυμμένη αύξηση των επιτοκίων. Οι πωλήσεις ύψους 130 δισ.δολαρίων που έγιναν από κρατικές τράπεζες υποστηρίχθηκαν από swaps της κεντρικής τράπεζας και μείωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 75%. Ο Αγκμπάλ – πρώην υπουργός Οικονομικών – απέφευγε τα σχόλια, υποσχόμενος απλώς να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα. 

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Ερντογάν, ήδη μετά από την απόλυση δύο διοικητών, δεσμεύθηκε όταν διόριζε τον Αγκμπάλ να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντής του Institute for Near East Policy στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι οι «πολιτικές του παλατιού» και οι αντιπαλότητες έπαιξαν ρόλο στις αποφάσεις του Ερντογάν και η αποπομπή του Ακγμπάλ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του Αλμπαϊράκ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News