Business & Finance Κυριακή 28/03/2021, 17:32
BUSINESS & FINANCE

Τα θαυματουργά υλικά που θα αλλάξουν την τεχνολογία και τη ζωή μας

Τα θαυματουργά υλικά που θα αλλάξουν την τεχνολογία και τη ζωή μας

Για περισσότερο από 70 χρόνια η σιλικόνη είναι ένα υλικό πολύτιμο για τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τον κλάδο τεχνολογίας, βασικό συστατικό σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά από τους desktop υπολογιστές έως τα έξυπνα κινητά. Είναι ένα υλικό χωρίς το οποίο ολόκληρη η ψηφιακή επανάσταση ή ακόμη και η αποθήκευση των εμβολίων κατά της Covid-19 δεν θα ήταν δυνατά.

Ωστόσο ίσως έφτασε η ώρα να αντικατασταθεί. Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται σε αναζήτηση νέων θαυματουργών υλικών που θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις ικανότητές της, αλλά και να μην έχουν τους περιορισμούς της.

Ομάδες ερευνητών με φυσικούς, χημικούς και μηχανικούς πειραματίζονται με ουσίες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους μικροεπεξεργαστές. Περιλαμβάνουν το γραφένιο, τον μαύρο φώσφορο, διχαλκογενίδια και νανοφύλλα βορίου του νιτρίου. Είναι γνωστά ως δισδιάστατα (2-D) υλικά. Έως και πριν από 20 χρονια ήταν εν πολλοίς άγνωστα, αλλά πλέον τα βρίσκουμε συνεχώς στα εργαστήρια.

Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα και κάποια από αυτά τα υλικά τα συναντάμε ήδη σε προϊόντα στην αγορά. Αλλά η μεγάλη «έκρηξη» αναμένεται να έρθει μέσα στην επόμενη δεκαετία, με τα υλικά αυτά να προσφέρουν νέες τεράστιες δυνατότητες στα γκάτζετ μας. Μεταξύ άλλων η αγορά προσδοκά mode νυχτερινής όρασης στα smartphone και μικροεπεξεργαστές 10 φορές ταχύτερους και ενεργειακά πιο αποδοτικούς σε σχέση με τους σημερινούς. Οι νέες δυνατότητες θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επιτρέψουν νέες μορφές διάδρασης ανθρώπων- μηχανών, όπως συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας ενσωματωμένα στα γυαλιά, που φοράμε στην καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News