Business & Finance Κυριακή 28/03/2021, 13:53
BUSINESS & FINANCE

ΠΟΜΙΔΑ: Κάθετο «όχι» στην αναγκαστική παράταση των μισθώσεων

Επιστολή στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΠΟΜΙΔΑ: Κάθετο «όχι» στην αναγκαστική παράταση των μισθώσεων

Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο αναγκαστικής παράτασης των επαγγελματικών μισθώσεων, ως απόρροια της πανδημίας, διατίθεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, αποστέλλοντας σχετική επιστρολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ΠΟΜΙΔΑ, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μας οδηγήσει στο «ενοικιοστάσιο» της κατοχικής και μεταπολεμικής περιόδου, κάτι το οποίο θα στρεβλώσει τη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο άνισου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα, οι οποίες επίσης υπέστησαν μεγάλες απώλειες από το υποχρεωτικό κλείσιμο αλλά δεν έχουν αντίστοιχη μέριμνα από το κράτος.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΜΙΔΑ διαμηνύει ότι εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων, θα πρέπει να τεθεί σειρά προϋποθέσεων, ώστε:

  • Η παρέμβαση να αφορά αποκλειστικά τις μισθώσεις επιχειρήσεων που «έκλεισαν με κρατική εντολή».
  • Η παράταση να περιοριστεί σε χρόνο ίσο με το διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές.
  • Η ρύθμιση να αφορά ατομικά και αποκλειστικά το μελλοντικό χρόνο λήξης κάθε μίσθωσης, και να μην συνοδεύεται από οποιαδήποτε γενική απαγόρευση προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή απαγόρευση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
  • Η παράταση να ισχύει μόνο για τους συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων μισθωτές.
  • Να τερματιστεί η αναγκαστική μείωση των ενοικίων μόλις ανοίξει η αγορά και να προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο και για τους ιδιοκτήτες που έχουν μετατραπεί σε ομάδα «πληττομένων χωρίς ΚΑΔ».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News