Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 15:18
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η υβριδική εργασία «κατακτά» σημαντικό έδαφος

Κάποιες ημέρες εργασίας από το σπίτι και κάποιες ημέρες εργασίας από το γραφείο

Γιατί η υβριδική εργασία «κατακτά» σημαντικό έδαφος

Μετά την τηλεργασία τι; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, το οποίο καλούνται να απαντήσουν στη μετα-Covid εποχή οι μεγαλύτεροι εργοδότες της χώρας.

Με τους εμβολιασμούς να έχουν πάρει «μπρος», θεωρείται δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα η αγορά εργασίας θα επανέλθει στην κανονικότητα, με τους εργαζόμενους να επιστρέφουν στα γραφεία τους.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη την εμπειρία της τηλεργασίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία, ορισμένοι ήδη κάνουν λόγο για ένα νέο καθεστώς εργασίας.

Αυτό της υβριδικής εργασίας, δηλαδή κάποιες ημέρες εργασίας από το σπίτι και κάποιες ημέρες εργασίας από το γραφείο.

Ενδεικτική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου, η οποία καταδεικνύει ότι το 72% των εργαζομένων προτιμάει το παραπάνω μοντέλο. Αντίθετα, μόνο το 13% επιλέγει να δουλεύει αποκλειστικά από το σπίτι.

Μία τάση, η οποία ενισχύει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, είναι το «shared office space», δηλαδή η «συγκατοίκηση» εταιρειών σε ένα χώρο εργασίας, με μεμονωμένα όμως γραφεία.

Έδαφος «κατακτά» και το «hot desking», όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν μία συγκεκριμένη θέση εργασίας, αλλά κάθονται σε όποιο γραφείο υπάρχει διαθέσιμο.

Κι αυτό, διότι σ’ ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, τα μέλη της ομάδας έρχονται στο γραφείο κάποιες ημέρες την εβδομάδα, άρα δεν έχει νόημα να υπάρχει μια θέση εργασίας ανά άτομο. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο εργασίας, του semi-remote, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι επιτυγχάνεται μια σύζευξη των πλεονεκτημάτων της τηλεργασίας, αλλά και η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών μιας μόνιμης εξ αποστάσεως εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Παρότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι άκρως ενθαρρυντικά για την υβριδική εργασία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από papaki

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News