Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 19:37
BUSINESS & FINANCE

Τι αλλάζει στην τηλεργασία

Από τις 15 Φεβρουαρίου

Τι αλλάζει στην τηλεργασία

Μικρές αλλαγές στο καθεστώς εφαρμογής της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία δεσμεύεται για εντατικοποίηση των ελέγχων σ’ όλους τους χώρους εργασίας.

Τι αλλάζει στον στον ιδιωτικό τομέα:

  • Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  • Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

  • οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,
  • οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν προβλέπουν ακριβή ποσοστά τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τι θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα

  • Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  • Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τρόποι παροχής εργασίας στο δημόσιο 

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, επιπλέον εκείνων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θέτουν σε καθεστώς τηλεργασίας κατά την κατάρτιση του πλάνου εργασίας. Για το προσωπικό που δεν δύναται λόγω της φύσης των καθηκόντων του να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, δυνατότητα κατά την κρίση της υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας

Κανόνες προσέλευσης και αποχώρησης 

Μετακίνηση των υπαλλήλων του δημοσίου για λόγους που συνδέονται με την παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας, πραγματοποιείται υποχρεωτικά με την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απαιτούμενη βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr. Ισοκατανομή του προσωπικού σε τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης (7.00 – 15.00, 8.00 – 16.00 και 9.00 – 17.00).

Η εφαρμογή όλων των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News