Life & Arts Πέμπτη 18/03/2021, 17:02
LIFE & ARTS

Ψηφιακή Κόπωση: Πώς να την αντιμετωπίσουμε

Ψηφιακή Κόπωση: Πώς να την αντιμετωπίσουμε

Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία εντείνουν την ψηφιακή κόπωση, αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού τόσο η τηλεκπαίδευση όσο και η τηλεργασία έγιναν απαραίτητες στη ζωή των ανθρώπων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού, του tablet ή γενικώς οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής, μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή κόπωση.

Τι είναι η ψηφιακή κόπωση;

Η Ψηφιακή Κόπωση ή αλλιώς το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (Computer Vision Syndrome-CVS) ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο λόγω των πολλών ωρών, που περνούν μπροστά από οθόνες υπολογιστών, κινητών και tablet.

 Η Ψηφιακή Κόπωση αποτελεί ένα σύνδρομο κατά το οποίο νιώθουμε κούραση, ειδικά στα μάτια μας, επειδή περνάμε πολλές ώρες κοιτάζοντας ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι, τώρα που η τηλεκπαίδευση, αλλά και η τηλεργασία έχουν μπει ενεργά στη ζωή μας, η ψηφιακή κόπωση μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως. Φυσικά, ορισμένοι και ορισμένες χρήστες αντιμετωπίζουν όλα τα συμπτώματα, ενώ μερικοί/μερικές χρήστες ορισμένα εξ αυτών. Το σημαντικό, όμως, είναι πως η ψηφιακή κόπωση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

1. Φωτισμός στη συσκευή σου

Ένας εκ των αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης της ψηφιακής κόπωσης είναι η χρήση του σωστού φωτισμού στη συσκευή σου. Είτε δουλεύεις εξ αποστάσεως, είτε παρακολουθείς μαθήματα, είτε βλέπεις μία σειρά ή μια ταινία στο Netflix ο φωτισμός θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί καταλλήλως.

 

Και όταν λέμε καταλλήλως, εννοούμε ότι δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να είναι ρυθμισμένος στο μέγιστο, αλλά κάπου στο ενδιάμεσο (ιδανικά στο 50%), προκειμένου να μη προκληθεί κάποιο πρόβλημα στο αμφιβληστροειδή σου από τη μπλε ακτινοβολία, που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, και η οποία είναι υπεύθυνη για διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα.

2. Ο χώρος

Και όμως, ο τρόπος και το μέρος που κάθεσαι και ασχολείσαι με τον υπολογιστή/κινητό/tablet σου, παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ψηφιακής κόπωσης. Ιδανικά, ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι τοποθετημένος ευθεία από εσένα σε απόσταση ίση με αυτή των χεριών σου, ενώ η οθόνη θα πρέπει να “φτάνει”  το επίπεδο των ματιών σου.

 

Επιπλέον, αν η τηλεργασία είναι κάτι που θα μείνει στη ζωή σου, ίσως και μετά την καραντίνα, πρέπει να επενδύσεις σε καλό εξοπλισμό. Μία καλή καρέκλα, λοιπόν, είναι μία σημαντική επένδυση τόσο για την καλή στάση του σώματός σας όσο και για την ξεκούραση των ματιών σου.

3. Σταγόνες ματιών

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ένα από τα συμπτώματα της ψηφιακής κόπωσης είναι η ξηρότητα στα μάτια. Έτσι, εκτός από το να μειώσεις για ένα χρονικό διάστημα την περιττή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σταγόνες ματιών. Με αυτό τον τρόπο τα μάτια σου θα ανακουφιστούν από την ξηρότητα, και θα νιώθεις πιο άνετα για περισσότερη ώρα μπροστά από τον υπολογιστή σου.

4. Ο κανόνας του 20-20-20

Για την αντιμετώπιση της ψηφιακής κόπωσης υπάρχει ένας γνωστός κανόνας, ο οποίος ακούει στο όνομα κανόνας του 20-20-20. Κάθε 20 λεπτά, λοιπόν, θα πρέπει να κάνεις 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα από την οθόνη και να κοιτάξεις κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά, δηλαδή περίπου 6 μέτρα.

Με αυτή τη μέθοδο θα χαλαρώσεις τους μύες του ματιού σου. Παράλληλα, είναι αρκετά σημαντικό να κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα κάθε μια ώρα, προκειμένου να ξεκουράζονται τα μάτια σου από την έκθεση στην ακτινοβολία.

5. Γυαλιά

Αν φοράς γυαλιά, τότε είναι καλό να τα ενισχύσεις με ειδικούς φακούς, που θα φιλτράρουν καλύτερα την λεγόμενη μπλε ακτινοβολία των υπολογιστών, που προκαλεί την κόπωση και την πρόωρη γήρανση των ματιών.

Ωστόσο, καλό είναι πρώτα απ’ όλα να συμβουλευτείς έναν οπτικό. Τέλος, είναι σημαντικό αντί για φακούς επαφής μπροστά από την οθόνη, να φοράς γυαλιά. Με αυτό τον τρόπο τα μάτια σου θα είναι λιγότερο ξηρά.

Πηγή: neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News