BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Η χαλάρωση των μέτρων δεν βοηθά την οικονομία

Δεν αλλάζει η εικόνα του α΄ τριμήνου, αναμένεται συρρίκνωση 0,5%

Capital Economics: Η χαλάρωση των μέτρων δεν βοηθά την οικονομία

Η χαλάρωση του lockdown στην Ελλάδα από αυτή την εβδομάδα δεν αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, τονίζει η Capital Economics,  εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανίσει συρρίκνωση στο διάστημα αυτό. Επιπλέον, εάν η χαλάρωση των μέτρων οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού, τότε αυτό κινδυνεύει να καθυστερήσει την έναρξη της ανάκαμψης έως το τρίτο τρίμηνο, επισκιάζοντας και τις προοπτικές του τουρισμού, σημειώνει η οικονομολόγος του οίκου Melanie Debono. 

Όπως εξηγεί  η αναλύτρια, η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το ωράριο κυκλοφορίας και να ανοίξει τα κομμωτήρια και τους αρχαιολογικούς χώρους ήταν μία έκπληξη, σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα αυξάνονται, οι ΜΕΘ πιέζονται και ο βαθμός θετικότητας των τεστ πλησιάζει τα επίπεδα της Ιταλίας και της Γαλλίας, όπου τα περιοριστικά μέτρα έγιναν αυστηρότερα.

Capital Economics: Η χαλάρωση των μέτρων δεν βοηθά την οικονομία-1

Εκ πρώτης όψεως, η χαλάρωση του ωραρίου κυκλοφορίας και το άνοιγμα των κομμωτηρίων θα έπρεπε να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. 

Η πρόσφατη εμπειρία της Γαλλίας έδειξε ότι όταν η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρθηκε δύο ώρες νωρίτερα, οι δαπάνες με κάρτες μειώθηκαν κατά 6,5%. «Επομένως, το ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα ισχύει από πιο αργά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αντίστοιχη αύξηση», σημειώνει η Capital Economics. Ωστόσο, τα καταστήματα είναι κλειστά στις περιοχές υψηλές κινδύνου, οι οποίες κινούν το 75% του ΑΕΠ, σπεύδει να τονίσει. Και με την εστίαση και τα καταλύματα να είναι επίσης κλειστά, οι Έλληνες δεν έχουν και πολλά μέρη να ξοδέψουν τα χρήματά τους στις επιπλέον ώρες που μπορούν να κυκλοφορούν. 

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες που επιτράπηκαν δεν αποτελούν παρά λιγότερο από το 4% της συνολικής κατανάλωσης. 

Συνεπώς, και με δεδομένο ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη, η χαλάρωση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο. Η Capital Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, στο διάστημα αυτό. 

Άλλωστε, και το υπόλοιπο 2021 δεν φαίνεται τόσο θετικό όσο φαινόταν νωρίτερα, τονίζει ο οίκος. Ενώ το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αναμένεται να βοηθήσει την ανάκαμψη, οι ρυθμοί των εμβολιασμών είναι απογοητευτικά χαμηλοί. Επιπλέον, η χαλάρωση των μέτρων ίσως να οδηγήσει σε χειρότερη εξάπλωση του ιού, επομένως μένει να φανεί εάν οι τουρίστες θα θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. «Και ακόμα και εάν θέλουν, ίσως να μην τους το επιτρέψουν οι κυβερνήσεις τους», τονίζει η Debono, επισημαίνοντας ότι Γερμανία και Βρετανία (που είναι οι μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα) αποτρέπουν τα ταξίδια στο εξωτερικό. 

Capital Economics: Η χαλάρωση των μέτρων δεν βοηθά την οικονομία-2

Κατόπιν τούτων, το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ένα ακόμα χαμένο τρίμηνο για τον τουρισμό. Η Capital Economics περιμένει επέκταση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, όμως τονίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι αρνητικών εκπλήξεων. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News