KNIGHT FRANK

Ο ιός «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν σημειώθηκε τόσο δραματική καταστροφή της μεγάλης περιουσίας.

Ο ιός «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους

Ο κορωνοϊός «κατάπιε» περισσότερους από 23 χιλιάδες Έλληνες εκατομμυριούχους και εξαφάνισε 335 πολυεκατομμυριούχους. Τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης του Wealth Report της Knight Frank δείχνουν την τεράστια καταστροφή πλούτου που προκάλεσε στην Ελλάδα η πανδημία. Και μάλιστα, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός των πολύ εύπορων αυξήθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, ο πληθυσμός των Ελλήνων που έχουν προσωπική περιουσία (συμπεριλαμβανομένης της αξίας της βασικής τους κατοικίας) άνω του 1 εκατ. δολαρίων συρρικνώθηκε μέσα στο 2020 κατά 19%. Συγκεκριμένα, οι εκατομμυριούχοι της Ελλάδας μειώθηκαν από 119.002 που ήταν το 2019 σε 95.917 το 2020.

Στις πολύ μεγάλες περιουσίες, αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους. Η μείωση του πληθυσμού των λεγόμενων ultra high net worth individuals στην Ελλάδα άγγιξε το 33%, αφού οι πολυεκατομμυριούχοι αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν από 1.013 που ήταν το 2019 σε 678 το 2020.

Ο ιός «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους-1

Και αυτό, την ώρα που η Knight Frank επισημαίνει ότι ο πλούτος διεθνώς «άντεξε» αυτή την οικονομική κρίση-ρεκόρ. Ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,4%. «Παρότι πρόκειται για ρυθμούς αύξησης μόλις στο ένα τρίτο αυτών που είδαμε το 2019, και πάλι δεν είναι αυτό που θα προβλέπαμε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με δεδομένο τον αντίκτυπο του ιού», σημειώνουν οι αναλυτές της Knight Frank, καθώς φαίνεται ότι και οι ίδιοι εξεπλάγησαν από την ανθεκτικότητα των μεγάλων περιουσιών μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Ο ιός «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους-2

«Αναμενόμενα, οι χώρες που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες μειώσεις ήταν κάποιες από αυτές που επλήγησαν χειρότερα από την πανδημία», εξηγεί  η Knight Frank, συνδέοντας την τεράστια καταστροφή πλούτου που σημειώθηκε σε χώρες όπως η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (και βέβαια η Ελλάδα) με το γεγονός ότι ο τουρισμός ουσιαστικά σταμάτησε σε όλο τον κόσμο.

Ο ιός «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους-3

Ωστόσο, η Knight Frank τονίζει ότι η διάθεση των εμβολίων στις αρχές του 2021 είναι ένα εξαιρετικά θετικό σημάδι και μάλιστα μία εξέλιξη που σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου οικονομικού κύκλου, στον μετά-την-πανδημία κόσμο. Το «κλαμπ» των πολύ πλούσιων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συνεχίζει να διευρύνεται, ενώ και στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια πολλές νέες μεγάλες περιουσίες.

Συγκεκριμένα, η Knight Frank προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μετρά περισσότερους από 150 χιλιάδες εκατομμυριούχους το 2025, δηλαδή 58% περισσότερους σε σχέση με σήμερα. Οι Έλληνες κροίσοι με περιουσίες άνω των 30 εκατ. δολαρίων θα είναι σε πέντε χρόνια 958, δηλαδή 41% περισσότεροι σε σχέση με σήμερα.

Ο ιός «εξαφάνισε» 1 στους 3 Έλληνες κροίσους-4

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News