Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 08:12
ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν εξετάζει νέο πακέτο βοήθειας 3 τρισ. δολαρίων

Τα σχέδια του Λευκού Οίκου

Ο Μπάιντεν εξετάζει νέο πακέτο βοήθειας 3 τρισ. δολαρίων

Παρότι ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οικονομικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο εκπόνισης ενός νέου προγράμματος βοήθειας, αυτή τη φορά ύψους 3 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, θα πρόκειται για μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν τη φυσική συνέχεια των τρέχοντων μέτρων βοήθειας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος – μαμούθ στον Τζο Μπάιντεν θα γίνει σήμερα, όπως δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες.

Οι βασικοί πυλώνες των 3 τρισ. δολαρίων αφορούν παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών, καθώς και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Οι δαπάνες δε, για το περιβάλλον εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται σε περίπου 400 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να επενδυθεί στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως και την ενίσχυση της ασφαλιστικής κάλυψης των ευάλωτων οικονομικά ομάδων.

Σ’ αντίθεση με τα πανδημικά προγράμματα βοήθειας, ωστόσο, το νέο πακέτο εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνει και ανακατατάξεις στη φορολόγηση, με αύξηση των συντελεστών στα υψηλά και πολύ υψηλά εταιρικά κέρδη.

«Έρχεται σύντομα. Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν συζητήσεις για το ποιες είναι οι επιλογές μας, ποιο το μέγεθος και ποια η σκοπιά» δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News