Business & Finance Σάββατο 27/02/2021, 10:46
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη «νίκη» Μπάιντεν για το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων

Δύσκολη εξίσωση στη Γερουσία

Πρώτη «νίκη» Μπάιντεν για το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων

«Πράσινο» φως στο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, άναψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην πρώτη κρίσιμη «δοκιμασία» του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πλέον πρέπει να εγκριθεί κι από το σώμα της Γερουσίας, περιλαμβάνει εφάπαξ βοηθήματα 1.400 δολαρίων, ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση για εμβόλια, φάρμακα και τεστ Covid-19. 

Το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης έλαβε 219 θετικές ψήφους έναντι 212 αρνητικών ψήφων. Μάλιστα, κανένας βουλευτής των Ρεπουμπλικανών δεν τάχθηκε υπέρ ,ενώ δύο βουλευτές των Δημοκρατικών ψήφισαν κατά. 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν προβλέπει, επίσης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια ανά ώρα, μια διάταξη που αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους Ρεπουμπλικανούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν οριακή πλειοψηφία μόλις μίας έδρας στη Γερουσία. Επομένως, η οριστική έκριση δεν θεωρείται καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων είναι το 6ο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών να θεωρεί ότι είναι υπερβολικά μεγάλο. 

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι είναι απολύτως απαραίτητο για την στήριξη της αμερικανικής ανάκαμψης, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από την υγειονομική κρίση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News