Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 14:00
BUSINESS & FINANCE

BofA: Οι Έλληνες στους «believers» των εμβολίων

BofA: Οι Έλληνες στους «believers» των εμβολίων

Ως παράδειγμα χώρας που πιστεύει στα εμβόλια (τους «believers», όπως τους ονομάζει) χρησιμοποιεί την Ελλάδα η Bank of America σε σημερινή έκθεσή της, την ώρα που τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη περιπλέκονται από τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του σκευάσματος της AstraZeneca και τον εθνικισμό των εμβολίων.

«Η ειδησεογραφία γύρω από τα εμβόλια ‘τραυλίζει’ τελευταία. Οι ανησυχίες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca οδήγησαν έναν αριθμό χωρών στην αναστολή των εμβολιασμών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Όμως χθες, η European Medicines Agency τελικά έκρινε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές για χρήση. Ο εθνικισμός των εμβολίων έχει αυξηθεί επίσης, με την Ε.Ε. να διαμαρτύρεται για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών και να εντείνει τη ρητορική της περί περιορισμού στις εξαγωγές εμβολίων», σημειώνει η Bank of America.

Παρόλα αυτά, ο οίκος χαρακτηρίζει όλα αυτά σαν «θόρυβο» και θεωρεί ότι το trade του ανοίγματος των οικονομιών θα συνεχιστεί, ειδικά καθώς κινούμαστε προς το επόμενο τρίμηνο, όταν η προσφορά εμβολίων αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Άλλωστε, τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι τα προγράμματα  εμβολιασμών  ανοίγουν το βήμα τους έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα, με τον εβδομαδιαίο ρυθμό να επιταχύνεται και τις μικρότερες χώρες να τα πηγαίνουν καλύτερα από τις μεγαλύτερες.

BofA: Οι Έλληνες στους «believers» των εμβολίων-1

Ωστόσο, το σήριαλ με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν βοηθά στο θέμα της εμπιστοσύνης, τονίζει η BofA. Και επικαλείται τα τελευταία στοιχεία του European Centre for Disease Prevention and Control, τα οποία δείχνουν ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν τις δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους με διαφορετικό ρυθμό.

BofA: Οι Έλληνες στους «believers» των εμβολίων-2

«Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει χορηγήσει το 82% των διαθέσιμων δόσεων, μέχρι στιγμής. Από την άλλη, η Ολλανδία έχει χορηγήσει μόνο το 65% των διαθέσιμων δόσεων εμβολίων», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υψηλά ποσοστά προθυμίας των πολιτών να εμβολιαστούν σε Ην. Βασίλειο (80%), Δανία (70%), Ισπανία (66%) και Ιταλία (64%), αλλά χαμηλά στη Γαλλία (30%) και τη Γερμανία (51%). Παρόλα αυτά, η προθυμία αυξάνεται σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα.

BofA: Οι Έλληνες στους «believers» των εμβολίων-3

Έτσι, παρότι τα κρούσματα βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, εντούτοις η ήπειρος έχει κάνει χειροπιαστή πρόοδο στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, τονίζει η BofA. Και υπενθυμίζει ότι περίπου το 96% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη καταγράφεται στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

BofA: Οι Έλληνες στους «believers» των εμβολίων-4

«Με περαιτέρω ενδείξεις ότι αυτή η ευάλωτη ηλικιακή ομάδα συνεισφέρει λιγότερο στο συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων, περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερη αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των κρουσμάτων, τις νοσηλείες και τους θανάτους σε αυτό το επεισόδιο», εξηγούν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News