Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 12:19
BUSINESS & FINANCE

Οι δισεκατομμυριούχοι των παπουτσιών

Οι δισεκατομμυριούχοι των παπουτσιών

Μία πανύψηλη γόβα-στιλέτο Christian Louboutin, μία χοντροκομμένη μπότα Dr. Martens και ένα άνετο σανδάλι Birkenstock. Δεν έχουν και πολλά κοινά. Εκτός από το ότι έκαναν αυτούς που τα φτιάχνουν δισεκατομμυριούχους.

Η εταιρεία συμμετοχών των Ανιέλι, της ιταλικής δυναστείας πίσω από  τη Ferrari, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξαγοράζει σχεδόν το ένα τέταρτο της Christian Louboutin, σε ένα deal που ανεβάζει την προσωπική περιουσία του ίδιου του Κριστιάν Λουμπουτέν στα 1,2 δισ. δολάρια.

Και αυτή δεν είναι η μοναδική επιχειρηματική συμφωνία γύρω από ένα δημοφιλές brand παπουτσιών τον τελευταίο καιρό. Είχε προηγηθεί η πώληση της Birkenstock στην L Catterton με αποτίμηση 4 δισ. ευρώ, η οποία έκανε τα αδέρφια Κριστιάν και Άλεξ Μπίρκενστοκ (ο τρίτος αδερφός, Στεφάν, είχε πουλήσει το ποσοστό του το 2013) δισεκατομμυριούχους. Και η ύψους 1,8 δισ. δολαρίων αρχική δημόσια προσφορά της Dr. Martens έδωσε στην οικογένεια Γκριγκς, τους ιδρυτές, περιουσία που ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η UBS αποτιμά τη σειρά αθλητικών παπουτσιών Yeezy του Αμερικανού ράπερ Κάνιε Ουέστ στα 3,2-4,7 δισ. δολάρια.

Παρότι η πανδημία έχει πλήξει τη ζήτηση για ρούχα και παπούτσια, το πιο casual και το πιο luxury κομμάτι της αγοράς αποδεικνύονται ανθεκτικά. Η δουλειά από το σπίτι και η στροφή στα πάρκα ευνοεί brands που προσφέρουν άνεση, καθώς οι μπότες «Doc Martens» και τα σανδάλια «Berks» ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να παραμένουν επίκαιρα με το πέρασμα των γενιών, από τους hippies των ‘70s και τους goth των ‘90s έως τους influencers της Generation Z.

Τα λεπτά τακούνια των Louboutin δεν φημίζονται, βέβαια, για την άνεσή τους, όμως εκφράζουν την ελπίδα των γυναικών ότι θα επιστρέψουν σε μία ζωή με πάρτι, νυχτερινές εξόδους και ντύσιμο που δεν περιλαμβάνει αθλητικές φόρμες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News