BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;

Τι θα χάσει η Ελλάδα στο ήπια αρνητικό και στο πολύ αρνητικό σενάριο

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;

Τα υψηλά κρούσματα και η αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ενδεχομένως να καθυστερήσουν το άνοιγμα των οικονομιών, θέτοντας μία ακόμα καλοκαιρινή σεζόν σε κίνδυνο, προειδοποιεί η Morgan Stanley με σημερινή έκθεσή της.

«Τα νούμερα του ιού ανεβαίνουν, η διάθεση των εμβολίων μένει πίσω και υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει και δεύτερο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ένα δεύτερο μεγάλο πλήγμα στις οικονομίες της Ν. Ευρώπης, οι οποίες ήδη έχουν επηρεαστεί χειρότερα από τον κορωνοϊό το 2020 και την ίδια στιγμή, με τα υψηλότερα επίπεδα του χρέους τους, ίσως να είναι λιγότερο σε θέση να χρηματοδοτήσουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;-1

Το κεντρικό σενάριο του οίκου μιλά για μια ισχυρή και συγχρονισμένη ανάκαμψη φέτος στην Ευρώπη, όμως, τα επίμονα υψηλά και αυξανόμενα κρούσματα και ο απογοητευτικός ρυθμός των εμβολιασμών δημιουργούν κινδύνους για το σενάριο αυτό.

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;-2

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley διαμόρφωσε δύο εναλλακτικά, δυσμενέστερα σενάρια:

–          Στο ήπια αρνητικό σενάριο, ο ρυθμός των εμβολιασμών διπλασιάζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο, επιτρέποντας το άνοιγμα των οικονομιών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και οδηγώντας σε ένα αδύναμο καλοκαίρι, όπως εκείνο του 2020. Σε αυτό το σενάριο, οι διανυκτερεύσεις αυξάνονται σημαντικά το Μάιο και τον Ιούνιο, όμως περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται καθ’  όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα η επιστροφή στην κανονικότητα να είναι εφικτή μόνο στις αρχές του φθινοπώρου. Στο σενάριο αυτό, ο οίκος έχει συνυπολογίσει και την υιοθέτηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Εάν το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Ισπανία και η Ελλάδα θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι, αφού οι επιπτώσεις υπολογίζονται στο 2-3% του ετήσιου ΑΕΠ.

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;-3

–          Στο πολύ αρνητικό σενάριο, η Morgan Stanley υποθέτει ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι αυστηρότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα κρούσματα παραμένουν επίμονα υψηλά και τα προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων δεν επιτρέπουν την επιτάχυνση του σχετικού προγράμματος από τα τρέχοντα επίπεδα.  Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να μην υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία για τα ταξίδια, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση της καραντίνας κατά την επιστροφή τους. Σε αυτό το πολύ απαισιόδοξο σενάριο, η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το ήπια αρνητικό σενάριο, με το ισπανικό ΑΕΠ να χάνει 5,6% και το ελληνικό 4,1%.

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;-4

«Οι επιπτώσεις ενός ακόμα χαμένου καλοκαιριού θα βάραιναν δυσανάλογα τη Νότια Ευρώπη και πάλι, όπου η ύφεση ήταν γενικά βαθύτερη πέρυσι και η δημοσιονομική κατάσταση είναι ασθενέστερη σε σχέση με το Βορρά», τονίζει η Morgan Stanley.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η οικονομική απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου θα ενταθεί. Με δεδομένο ότι πολλά «μαξιλάρια» εξαντλήθηκαν, ενδεχομένως να αυξηθούν οι κίνδυνοι μόνιμης ζημιάς στις οικονομίες. Από την άλλη, ο οίκος θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απαιτήσει περισσότερα μέτρα στήριξης. Η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να αγοράζει  ομόλογα με υψηλότερους ρυθμούς καθ’  όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργώντας περιθώρια για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, το πρόγραμμα PEPP θα μπορούσε να επεκταθεί, για παράδειγμα έως τον Ιούνιο του 2022. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Ε.Ε. θα καλούνταν να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα μέσω μίας δεύτερης δόσης του SURE.

Πώς θα σωθεί το φετινό καλοκαίρι

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που επέτρεψαν να σωθεί έστω ένα μέρος της περσινής σεζόν (με τη βοήθεια και του ζεστού καιρού που μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού), πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά φέτος.

Η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και επικίνδυνες, οδηγεί σε επιτάχυνση των κρουσμάτων στην Ευρωζώνη, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία, παρά τα σημαντικά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, σημειώνουν οι αναλυτές.

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;-5

Συνεπώς, το σημείο-κλειδί για να ανοίξει η Ευρώπη είναι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους (π.χ. με το πιστοποιητικό). Όμως, ως γνωστόν, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, με τη Morgan Stanley να προτείνει την εφαρμογή της βρετανικής στρατηγικής στην ηπειρωτική Ευρώπη, ώστε περισσότερα άτομα να κάνουν την πρώτη δόση και άρα να αυξηθεί η προστασία στον πληθυσμό με τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων.

Morgan Stanley: Πάμε για δεύτερο χαμένο καλοκαίρι;-6

Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο ρυθμός των προμηθειών εμβολίων θα επιταχυνθεί περαιτέρω, αφότου ήδη αυξήθηκε  κατά τουλάχιστον ένα τρίτο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News