BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού

Από τις εκτιμήσεις της Goldman φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα του τουρισμού.

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές της καλοκαιρινής σεζόν του 2021 προβλέπει το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs, με την προστιθέμενη αξία από τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό να αυξάνεται στην Ελλάδα κατά 13% το τρίτο τρίμηνο του έτους (σε ετησιοποιημένη βάση), ενισχύοντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Από τις εκτιμήσεις της Goldman φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα του τουρισμού. Την ώρα που η αύξηση της προστιθέμενης αξίας υπολογίζεται στο 13% για την Ελλάδα, για την Ισπανία τοποθετείται στο 20%, ενώ για την Ιταλία μόνο στο 1% και για την Πορτογαλία στο 5%.

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού-1

Στο επίπεδο του ΑΕΠ, η Ισπανία θα κερδίσει σχεδόν 1,4 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του τρίτου τριμήνου, η Ελλάδα 1 ποσοστιαία μονάδα, η Ιταλία 0,7, η Γαλλία 0,4 και η Πορτογαλία 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs

Το κεντρικό σενάριο του οίκου θέλει τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τον τουρισμό στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στη Γαλλία, να διαμορφώνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στα ίδια επίπεδα όπου βρίσκονταν το τρίτο τρίμηνο του 2020 και να παραμένουν είτε στα επίπεδα αυτά ή και σε χαλαρότερα επίπεδα στη συνέχεια.

Αντίθετα, το αρνητικό σενάριο της Goldman Sachs υποθέτει ότι η πιο αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς και η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων οδηγούν στην επέκταση των αυστηρών περιορισμών έως και το τέλος του καλοκαιριού του 2021.

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού-2

Στο κεντρικό σενάριο του οίκου, λοιπόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα ενισχυθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού, ενώ στο αρνητικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα είναι εκείνη που θα χάσει τα περισσότερα, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα. 

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού-3

Ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό

Στην περίπτωση που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν το καλοκαίρι, ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό παρά μόνο σε περιορισμένο βαθμό, τονίζει η Goldman Sachs. Το καλοκαίρι του 2020, ενώ οι ξένοι επισκέπτες μειώθηκαν κατά 70%, οι εγχώριοι επισκέπτες δεν κάλυψαν το κενό σε καμία από τις χώρες της Ν. Ευρώπης. Παρότι ο εσωτερικός τουρισμός φάνηκε πιο ανθεκτικός, εντούτοις μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 20%, με την Ισπανία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση.

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού-4

Προβληματική η εξάρτηση της αγοράς εργασίας από τον τουρισμό

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που εξετάζονται στη μελέτη (ευρωπαϊκός Νότος και Γαλλία), διαπιστώθηκε τα προηγούμενα χρόνια μία διόγκωση του μεριδίου του τουριστικού τομέα τόσο στο συνολικό ΑΕΠ όσο και στην συνολική απασχόληση. Και αυτό γιατί μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού εγκατέλειψε τον κατασκευαστικό κλάδο. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο ορατό στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.

Όμως ενώ η στροφή του εργατικού δυναμικού προς τον τουριστικό τομέα συνδέεται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία με την αύξηση της παραγωγικότητας του κλάδου, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία συνέβη το αντίθετο.

Goldman Sachs: Μία μονάδα θα προσθέσει στη φετινή ανάπτυξη το άνοιγμα του τουρισμού-5

Αυτή η ετερογένεια ανάμεσα στις χώρες ηχεί ένα προειδοποιητικό καμπανάκι, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου: Όταν η ανάπτυξη του τουρισμού δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητάς του, υπάρχει αναποτελεσματική κατανομή του εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News