BUSINESS & FINANCE

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος – Ποιες μετοχές «παίζει»

Η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους στην κατηγορία EEMEA από την επανεκκίνηση του τουρισμού

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος – Ποιες μετοχές «παίζει»

Σημαντική θα είναι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με το 2020, καθώς οι αφίξεις αναμένεται να κινηθούν τουλάχιστον στο 50% των επιπέδων του 2019 (όταν είχαν ανέλθει στα 31,3 εκατ. άτομα), προβλέπει η Bank of America. Παρότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα κινηθεί και φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα από την ιστορική δυναμικότητά της, εντούτοις ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους στην κατηγορία EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) από την επανεκκίνηση του τουρισμού, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Οι διμερείς συμφωνίες για την υποδοχή εμβολιασμένων τουριστών (που ήδη έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σερβία) θα στηρίξουν τις τουριστικές εισπράξεις, τονίζει η BofA.

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος – Ποιες μετοχές «παίζει»-1

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο από τις πέντε μετοχές τις οποίες επέλεξε η Bank of America για να «παίξει» το story της ανάκαμψης του τουρισμού (ανάμεσα στις τουλάχιστον 220 μετοχές που παρακολουθεί στην κατηγορία EEMEA) είναι ελληνικές. Συγκεκριμένα, οι Eurobank και Jumbo φιγουράρουν στην πεντάδα των top picks, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Emirates NBD (ΗΑΕ), Coca Cola Icecek (Τουρκία) και Alrosa (Ρωσία).

Ο τουρισμός φέτος

Όπως επισημαίνει η οικονομολόγος της Bank of America Κιάρα Αντζελόνι,  ο ελληνικός τουρισμός δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πανδημία, αφού οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 76,5% και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα σημείωσαν πτώση 72% (οι διανυκτερεύσεις από ξένους μειώθηκαν κατά 77,5% ενώ εκείνες από Έλληνες κατά 48,5%).

Φέτος, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να ωφεληθεί από την πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμού, το άνοιγμα της οικονομίας καθώς και από την επιστροφή των διασυνοριακών ταξιδιών. Βέβαια, η Αντζελόνι της BofA μιλά για μία σταδιακή ανάκαμψη.

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος – Ποιες μετοχές «παίζει»-2

Όπως εξηγεί, το 56,5% των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018/2019 ήταν από τις χώρες της Ε.Ε. «Με δεδομένο τον πιο αργό ρυθμό εμβολιασμών στην ηπειρωτική Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ), τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων από τις τουριστικές ροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται περιορισμένα σε αυτό το στάδιο», αναφέρει η οικονομολόγος. «Η πρόοδος των εμβολιασμών μέσα στη χώρα έχει επίσης σημασία, και ο στόχος της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έως τα τέλη του καλοκαιριού δείχνει μία σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες το β/γ τρίμηνο», προσθέτει.

Eurobank 

H Bank of America ξεχωρίζει τη Eurobank, σημειώνοντας ότι εκτός από το 20% της αγοράς των δανείων και των καταθέσεων που έχει στην Ελλάδα, έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση στις ξένες αγορές ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες (περίπου το 19%  των δανείων της προέρχεται από το εξωτερικό: 10% στη Βουλγαρία, 5% στην Κύπρο και 3% στη Σερβία). Με την εξαγορά της Grivalia το 2019, έχει μία επιπλέον πηγή εσόδων, η οποία συνεισφέρει στη δομικά υψηλότερη κερδοφορία της σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος – Ποιες μετοχές «παίζει»-3

Την ίδια στιγμή, η BofA επισημαίνει ότι η αποφασιστική δράση της Eurobank στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων τη φέρνει σε καλύτερη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές. «Παρότι περιμένουμε ότι η οργανική δημιουργία μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων θα αυξηθεί και πάλι, η Eurobank αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει το ρίσκο σε σταθερό ρυθμό, καθώς εκμεταλλεύεται την ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίων», σημειώνει ο οίκος.

Συνεπώς, η BofA μιλά για μία ελκυστική επενδυτική περίπτωση, η οποία προσφέρει περιθώρια ανόδου 44%, αφού τελεί υπό διαπραγμάτευση σε PNAV 0.4-0.5x.

Jumbo 

Η BofA περιγράφει την Jumbo σαν μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στο λιανεμπόριο της ΝΑ Ευρώπης, με ισχυρή αναγνωρισιμότητα του brand και όλο και πιο διαφοροποιημένο μείγμα προϊόντων. Οι αναλυτές εξηγούν ότι τους αρέσει η Jumbo για:

–          Την ασύγκριτη αξία που προσφέρει στους πελάτες.

–          Τη σταθερή ανάπτυξη νέων καταστημάτων, όπου εντοπίζονται περιθώρια για θετικές εκπλήξεις από την είσοδο σε νέες αγορές.

–          Την ισχυρή πειθαρχία στο κόστος, η οποία φέρνει υψηλά περιθώρια και διψήφιες αποδόσεις.

–          Τον σταθερό ισολογισμό με την καθαρή θετική θέση σε μετρητά από το 2011.

–          Την αυξανόμενη παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και τις αποδόσεις των μετόχων.

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος – Ποιες μετοχές «παίζει»-4

Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America περιμένει την ισχυρή ανάκαμψη της Jumbo με το άνοιγμα της οικονομίας, αφού οι χαμηλές τιμές της αλυσίδας δουλεύουν καλά σε όλη τη διάρκεια των οικονομικών κύκλων, υπάρχει ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση, ενώ και η ανάκαμψη των τουριστικών ροών θα βοηθήσει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News