BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Έναν μήνα πίσω πάει το «άνοιγμα» της Ευρώπης

Capital Economics: Έναν μήνα πίσω πάει το «άνοιγμα» της Ευρώπης

Η αργή πρόοδος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εμβολιασμού καθυστερεί την άρση των lockdowns και κατ΄ επέκταση την ανάκαμψη που αναμένεται από το άνοιγμα των οικονομιών, προειδοποιεί τώρα η Capital Economics.

Συγκεκριμένα, ο  ανώτερος οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Όξλεϊ, υπολογίζει ότι το «άνοιγμα» της Ευρώπης θα πάει ένα μήνα πιο πίσω. «Ενώ η υπόθεση εργασίας που κάναμε ήταν ότι τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που προκαλούν ζημιά στην οικονομία θα αίρονταν το Μάιο και τον Ιούνιο, τώρα φαίνεται ότι οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου τριμήνου, σπρώχνοντας το καλύτερο κομμάτι της ανάκαμψης του ανοίγματος στο τρίτο τρίμηνο», εξηγεί ο οικονομολόγος.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Όξλεϊ, το κλίμα γύρω από το πρόγραμμα εμβολιασμών της Ευρώπης συνοψίζεται καλύτερα από τη φράση που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς για να περιγράψει τη στρατηγική εμβολιασμού της Κομισιόν: «Τα έκαναν σκ@@@ά». Σύμφωνα με την Capital Economics, οι δόσεις που έχουν χορηγηθεί στην Ε.Ε. (σε κατά κεφαλήν βάση) είναι περίπου το ένα τέταρτο σε σχέση με εκείνες που έχουν χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Capital Economics: Έναν μήνα πίσω πάει το «άνοιγμα» της Ευρώπης-1

Παρόλα αυτά, ο οίκος εντοπίζει κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Οι αναβαθμίσεις στην παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων της Pfizer και η εξασφάλιση περισσότερων δόσεων εκ μέρους της Κομισιόν (από τη Pfizer και τη Moderna), σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Johnson &  Johnson (που γίνεται σε μία δόση) στην Ευρώπη στα μέσα του Μαρτίου σημαίνουν ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων της Ευρώπης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Capital Economics: Έναν μήνα πίσω πάει το «άνοιγμα» της Ευρώπης-2

Αφότου η γαλλική κυβέρνηση επέτρεψε τελικά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους, άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δισταγμός του κοινού και να αξιοποιηθούν καλύτερα όλες οι διαθέσιμες δόσεις.

Και βέβαια, η βελτίωση του καιρού πλησιάζει, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να «αγοράσουν» χρόνο προς το καλοκαίρι, όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα είναι καλύτερη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την άρση των lockdowns; Με δεδομένο ότι οι διαφορετικές κυβερνήσεις προχωρούν με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό ρυθμό, είναι δύσκολο να πει κανείς, αναγνωρίζει η Capital Economics. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα όταν οι θερμοκρασίες θα έχουν ανέβει, σημαίνει ότι ίσως μπορέσουν να κινηθούν γρηγορότερα από τη Βρετανία. Συνολικά, πάντως, η Capital Economics εκτιμά ότι το άνοιγμα πηγαίνει ένα μήνα πιο πίσω.

«Οι ανησυχίες για την εισαγωγή πιο μεταδοτικών και/ή ανθεκτικών στα εμβόλια μεταλλάξεων του κορωνοϊού σημαίνει ότι η άρση των περιορισμών στην εσωτερική δραστηριότητα θα προηγηθεί έναντι της άρσης των περιορισμών για τα διεθνή ταξίδια, κάτι που είναι αρνητικό για τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό», τονίζει η Capital Economics. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο στόχος της Ε.Ε. για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη έως το καλοκαίρι, δημιουργεί ελπίδες ότι η κρίσιμη αυτή τουριστική σεζόν δεν θα χαθεί εντελώς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News