Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 21:45
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κινεζικές οι πέντε από το τοπ τεν των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη

Κινεζικές οι πέντε από το τοπ τεν των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη

Οι πέντε από το τοπ τεν των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη προέρχονται από την Κίνα.

Στοιχεία της TradingPlatforms.com καταδεικνύουν ότι οι πέντε μεγάλες κινεζικές τράπεζες έχουν συνολικό ενεργητικό αξίας άνω των 17 τρισ.δολαρίων, με μεγαλύτερη εξ αυτών την Industrial & Commercial Bank of China με ενεργητικό αξίας 4,9 τρισ.δολαρίων. Ακολουθούν οι China Construction Bank με ενεργητικό αξίας 3,9 τρισ.δολαρίων, Agricultural Bank με ενεργητικό 3,7 τρισ.δολαρίων και η Bank of China με ενεργητικό 3,6 τρισ.δολαρίων. Η Postal Savings Bank of China με ενεργητικό αξίας 1,4 τρισ.δολαρίων βρίσκεται στη 10η θέση.

Το ενεργητικό των πέντε κορυφαίων κινεζικών τραπεζών εκπροσωπούν το 70% του συνόλου του τοπ τεν.

Οι υπόλοιπες πέντε τράπεζες της λίστας είναι ευρωπαϊκές. Η ισπανική Santander αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή τράπεζα με συνολικό ενεργητικό αξίας 1,8 τρισ.δολαρίων, φιγουράροντας στην πέμπτη θέση. Οι δύο επόμενες μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, οι Group BPCE με ενεργητικό αξίας 1,51 τρισ.δολαρίων και η Societe Generale με ενεργητικό αξίας 1,5 τρισ.δολαρίων, στην έκτη και έβδομη θέση, προέρχονται από τη Γαλλία. Ακολουθεί στην όγδοη θέση η Βarclays και στην ένατη η γερμανική Deutsche Bank με ενερηγτικό 1,45 τρισ.δολαρίων.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας είναι κρατικά ελεγχόμενες σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, ενώ μία ακόμη αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι καμία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν διαθέτει ενεργητικό μεγαλύτερο από 2 τρισ.δολάρια τη στιγμή που οι τέσσερις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες έχουν η καθεμία ενεργητικό αξίας άνω των 3,5 τρισ.δολαρίων. Η κρατική ιδιοκτησία των κινεζικών τραπεζών σημαίνει ότι αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης για κρατικά προγράμματα που είναι αντίστοιχη με μεγάλες επενδύσεις.  

Κινεζικές οι πέντε από το τοπ τεν των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη-1

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News