ΥΠΟΙΚ

Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο

Για Επιστρεπτέα Προκαταβολή, επιδότηση πάγιων δαπανών και Γέφυρα

Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο

Μέτρα στήριξης με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Τα μέτρα θα «τρέξουν» από τον Απρίλιο και θα αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τη στήριξη των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. 

Ένα δισ. ευρώ θα είναι ο προϋπολογισμός της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση του πακέτου κάλυψης των παγίων δαπανών ενώ 300 εκατ. ευρώ έχει μπει στην «άκρη» για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2». Στα δύο δισ. ευρώ φτάνουμε με την προσθήκη 200 εκατ. ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας μηνός Απριλίου.

Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το ποιο αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει την πλήρη λειτουργία της αγοράς από τον επόμενο μήνα, η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα δοθεί και για τον Απρίλιο προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση του μισθολογικού κόστους από το κράτος στους εργοδότες.

Ο «κόφτης» τζίρου που υιοθετήθηκε στην 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής στερώντας από 200.000 επαγγελματίες τη δυνατότητα της επιδότησης –ο λόγος ήταν ότι εμφάνισαν αύξηση εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019- θα υιοθετηθεί και στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η 7η φάση θα καλύψει όλη την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιο ακριβώς θα είναι το βασικό κριτήριο ένταξης στην 7η φάση. Το ζητούμενο να υπάρχει μείωση εσόδων 20% θα παραμείνει ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δημιουργείται ζήτημα εξαιτίας του ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020 υπάρχει και ο Μάρτιος του 2020 κατά τον οποίο είχε ήδη ξεκινήσει η πανδημία.

Με το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών ουσιαστικά θα εγκαινιαστεί ένα νέο κριτήριο επιλογής του ποιος θα ενισχυθεί και ποιος όχι. Δεν θα καθίσταται δικαιούχος όποιος έχει μείωση εσόδων –και αυτό θα είναι κριτήριο και μάλιστα το ποσοστό θα ανέλθεις το 30% όπως ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο- αλλά πρακτικά, η ενίσχυση θα καταλήγει στις εταιρείες που υπέστησαν ζημιές μέσα στην πανδημία.

Η ενίσχυση θα δίνεται είτε υπό μορφή πιστώσεων για συμψηφισμό με φορολογικές υποχρεώσεις είτε και υπό μορφή απευθείας οικονομικών ενισχύσεων. Η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 με το οποίο θα επιδοτηθούν οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων για την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Η επιδότηση θα φτάνει και στο 80% με τα υψηλότερα ποσοστά να δίδονται στους «πράσινους» δανειολήπτες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News