Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 10:50
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Γιατί απογοήτευσε ο στόχος για ανάπτυξη 6%

Κίνα: Γιατί απογοήτευσε ο στόχος για ανάπτυξη 6%

Η Κίνα ήταν η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που αναπτύχθηκε το 2020, με αποτέλεσμα να μειώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ. Τώρα, ελπίζει να ανοίξει το βήμα της το 2021, με τον πρωθυπουργό Λι Κεγιάνγκ να ανακοινώνει ότι το Πεκίνο στοχεύει σε ανάπτυξη άνω του 6% φέτος.

Η Κίνα βγήκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία σε καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες πέρυσι, όμως και πάλι, εμφάνισε ανάπτυξη μόλις 2,3%.  

Ο νέος στόχος για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι υψηλότερος από αυτόν που χρειάζεται η χώρα για να βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης του μακροπρόθεσμου στόχου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2035. Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ λίγο χαμηλότερη του 5% φέτος και να κινηθεί με παρόμοιους ρυθμούς την επόμενη δεκαετία.

Όμως και πάλι, ο στόχος του Λι Κεγιάνγκ για το 2021 είναι χαμηλότερος από αυτόν που περίμεναν κάποιοι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. «Η Κίνα έθεσε αιφνιδιαστικά ένα στόχο για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ανησυχώ ότι ο χαμηλός στόχος του ΑΕΠ θα μπορούσε να σηματοδοτεί την πιθανότητα η κυβέρνηση να έχει συμπεριλάβει ένα σενάριο επιστροφής του κορωνοϊού», επισημαίνει η Ίρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING.

Όπως και οι άλλες χώρες, η Κίνα πρέπει τώρα να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για κάποια μέτρα στήριξης της οικονομίας και το χρέος που αυξάνεται. Ανάμεσα στους στόχους που ανακοίνωσε το Πεκίνο είναι και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα του 3% που περίμεναν πολλοί αναλυτές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News