Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 14:35
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Οι τάσεις που προδιαγράφουν την στρατηγική για την επόμενη ημέρα

Φωτ. AP

Ψηφιοποίηση, ευελιξία, βιώσιμη χρηματοδότηση είναι τα τρία συστατικά που ανέδειξαν κορυφαία στελέχη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναλύοντας τις τάσεις που προδιαγράφουν τη στρατηγική για την επόμενη ημέρα στο Fin Forum 2021.

Όπως επισημάνθηκε, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την έναρξη και επιτάχυνση ενός δομικού μετασχηματισμού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία. Πρόκειται για επανασχεδιασμό των εσωτερικών δομών και της κουλτούρας με στόχο να ανταποκριθούν οι τράπεζες στις απαιτήσεις των καταναλωτών και τον ανταγωνισμό της επόμενης ημέρας. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εσωτερική αναδιάρθρωση των τραπεζικών ομίλων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, αλλά και σε προσαρμογές που συνδέονται με τους κινδύνους.

Ερν. Παναγιώτου (Εθνικής Τράπεζα): Στο 33% το μερίδιο αγοράς μας σε ενεργούς χρήστες στο mobile banking

Υπογραμμίζοντας ειδικότερα τη σημασία της ηλεκτρονικής τραπεζικής, ο Ερν. Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ σε ενεργούς χρήστες στο mobile banking έχει φτάσει στο 33% και στο internet banking στο 27%.

Όπως είπε η πανδημία επιβεβαίωσε τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΕ που ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Ανέφερε ακόμη πως η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να παραδίδει στους πελάτες της – ιδιώτες και επιχειρήσεις – πολλές νέες λειτουργικότητες. 

Γιώργος Καραμουσαλής (Τράπεζας Πειραιώς): Δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού

Ο κ. Γιώργος Καραμουσαλής, Deputy CFO, Head of Transformation & Business Strategy της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως η Τράπεζα σχεδίασε, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και παράλληλα με την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών, ένα ολιστικό, εμπροσθοβαρές και δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ήδη από τον Σεπτέμβριο 2020.

Όπως είπε «το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν μια ευκαιρία να τεστάρουμε τα αντανακλαστικά του οργανισμού μας, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία… Η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί και αντιμετωπιστεί ως έκτακτη, μη επαναλαμβανόμενη. Αντιθέτως, η αβεβαιότητα είναι το νέο modus operandi και η νέα πραγματικότητα, που είναι ίσως πιο περίπλοκη από το παρελθόν, καθότι είμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών και παράλληλων αλλαγών σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, απαιτεί από τους οργανισμούς εγρήγορση για δράση και προσαρμοστικότητα», παρατήρησε.

Αναστασία Σακελλαρίου (Alpha Bank): Νέα μοντέλα εξυπηρέτησης πελατών

Από την πλευρά της η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια – Chief Transformation Officer της Alpha Bank ανέδειξε τέσσερις τάσεις: την στροφή των πελατών προς το digital, την ανάδειξη της ανάγκης για ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή στις καταστάσεις, την υιοθέτηση της τηλεργασίας και την πιθανή δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. «Στην Alpha Bank, συνεχίζοντας τη μεθοδική δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, επενδύουμε στη δημιουργία νέων μοντέλων εξυπηρέτησης των πελατών και διανομής των υπηρεσιών μας, ενισχύοντας τα ψηφιακά μας κανάλια και αναπτύσσοντας περαιτέρω την απομακρυσμένη υποστήριξη των πελατών για συναλλαγές, παροχή συμβουλών και άλλες υπηρεσίες», τόνισε. «Έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού», σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας, τόνισε, προσθέτοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του και ξεκινάει η εντατική υλοποίησή του. Εξήγησε ότι οι πιο σημαντικές προκλήσεις είναι «η κινητοποίηση και ο αποτελεσματικός συντονισμός των πολλών ομάδων εργασίας και η αλλαγή της κουλτούρας των ανθρώπων μας» και πως για την αντιμετώπισή τους έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα, με πάνω από 150 στελέχη, τα οποία αποτελούν και τον πυρήνα του μετασχηματισμού.

Γιώργος Τρυφινόπουλος (ΤΧΣ): Οι τράπεζες πρέπει να είναι πάντα έτοιμες για την επόμενη κρίση

Την ετοιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και να γίνει λύση του προβλήματος, δηλαδή της κρίσης από την πανδημία, επισήμανε ο Γιώργος Τρυφινόπουλος, επικεφαλής στρατηγικής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Τρυφινόπουλος, οι προηγούμενες κρίσης, σε συνδυασμό με τα εργαλεία που δόθηκαν στις τράπεζες και η γνώση που αποκτήθηκε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και σαφώς συνέβαλαν η Πολιτεία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ωστόσο, οι τράπεζες βρίσκονται σε μια φάση μετασχηματισμού, κάτι το οποίο αποτελεί στοίχημα προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό μοντέλο, όχι μόνο τραπεζικό, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε, σήμερα, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να θεραπεύσουν τον κίνδυνο που προέρχεται από τους πελάτες, οι οποίοι και αυτοί πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουν τι προϊόντα και τι συμβουλές πρέπει να δίνουν.

Ο κ. Τρυφινόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα τόσο στα επιτυχή αντανακλαστικά των τραπεζών εν μέσω πανδημίας όσο και στην προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Σημείωσε ότι η σωστή εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης, η ευελιξία στην ιεραρχία πρέπει να αποτελούν ζωτικά τμήματα του στρατηγικού σχεδιασμού από όπου θα κριθεί και η επιτυχία του. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως είναι τα χαμηλά επιτόκια που δυσκολεύουν την κερδοφορία τους, αλλά και ένα πλήθος αλλαγών, από τα κρυπτονομίσματα μέχρι θεσμικές αλλαγές και νέα μοντέλα σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, την ψηφιοποίηση, όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί η ανταγωνιστικότητά τους και η αξία τους. Και οι τράπεζες πρέπει να είναι πάντα έτοιμες για την επόμενη κρίση, η οποία μπορεί να μην είναι μόνο χρηματοπιστωτική, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News