Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 12:50
BUSINESS & FINANCE

Μηδενικοί οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου από ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στο 0% το τελικό περιθώριο ντάμπινγκ

Μηδενικοί οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου από ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Μηδενικοί θα είναι τελικά οι δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ελλάδα -και συγκεκριμένα από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ- κατόπιν της οριστικής απόφασης του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η έρευνα της Ουάσιγκτον ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου του 2020 και αφορούσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες. Επρόκειτο για τις Ελλάδα, Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κροατία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κορέα, Ομάν, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ταϊβάν και Τουρκία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το αμερικανικό υπουργείο υπολόγισε ένα τελικό περιθώριο ντάμπινγκ (final dumping margin) της τάξης του 0% για εισαγωγές από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Commission) δεν θα προβεί σε έρευνα για τον καθορισμό της ζημίας αναφορικά με τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Μηδενικοί οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου από ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ-1

Το προκαταρκτικό ύψος των αμερικανικών δασμών στην Ελλάδα για την αγορά του αλουμινίου είχε διαμορφωθεί -σε πρώτη φάση- στο 2,72%.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι οι εξαγωγές ελληνικού αλουμινίου στις ΗΠΑ είχαν ανέλθει το 2019 σε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Το 2018, επίσης, κυμαίνονταν σε 76,8 εκατ. δολάρια και το 2017 σε 40,7 εκατ. δολάρια

«Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διεξάγει τις εργασίες της πάντα προσηλωμένη στις αρχές του δίκαιου εμπορίου και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της στην αγορά των ΗΠΑ, ως μια από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής φύλλων αλουμινίου, παγκοσμίως» σχολίασε η ελληνική εταιρεία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της. 

Η ElvalHalcor είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής αλουμινίου και χαλκού. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2017 μέσω της συγχώνευσης δια απορρόφησης της ΕΛΒΑΛ από την ΧΑΛΚΟΡ. Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ έχει εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών έλασης αλουμινίου παγκοσμίως. Διαθέτει πάνω από 80 χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία, ισχυρή παραγωγική βάση με 15 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες προσφέροντας.

Στις αρχές του 2019, σε αντίστοιχη θέση με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε περιέλθει και η Σωληνουργεία Κορίνθου, μετά την επιβολή προκαταρκτικών δασμών, ύψους 9,96%, στις εισαγωγές μεγάλης διαμέτρου συγκολλημένων σωλήνων χάλυβα.

Τι είναι το ντάμπινγκ

Ντάμπινγκ σημαίνει ότι μία εταιρεία του εξωτερικού διαθέτει τα προϊόντα της σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε γιατί κάποιες χώρες δίνουν υψηλές επιδοτήσεις στα προϊόντα τους είτε γιατί οι εταιρείες έχουν υπερπαραγωγή και διαθέτουν τα προϊόντα σε μειωμένες τιμές σε άλλες αγορές. Ωστόσο, το ντάμπινγκ αποτελεί μία μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα προϊόντα πωλούνται σε τιμή που δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς το κόστος παραγωγής τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News