Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 12:25
BUSINESS & FINANCE

Πόσο «νόσησε» η ελληνική βιομηχανία από τον κορωνοϊό

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2020

Πόσο «νόσησε» η ελληνική βιομηχανία από τον κορωνοϊό

Συρρίκνωση, όπως και αναμενόταν, σημείωσε ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια του 2020, κάτι το οποίο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο μέσος γενικός δείκτης στο 12μηνο του 2020 παρουσίασε πτώση κατά 12,1% έναντι οριακής μείωσης 0,5% στο 12μηνο του 2019.

Ειδικά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία εμφάνισε πτώση κατά 3,5% έναντι αύξησης 10,3% τον Δεκέμβριο του 2019. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, ωστόσο, κατεγράφη άλμα της τάξης του 13,9%.

Πόσο «νόσησε» η ελληνική βιομηχανία από τον κορωνοϊό-1

Πού αποδίδεται η ετήσια πτώση του Δεκεμβρίου

  • Μείωση κατά 12,1% του δείκτη κύκλου εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
  • Μείωση κατά 3,4% του δείκτη κύκλου εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Πόσο «νόσησε» η ελληνική βιομηχανία από τον κορωνοϊό-2

Πού οφείλεται η μηνιαία αύξηση του Δεκεμβρίου

  • Αύξηση κατά 17,0% του δείκτη κύκλου εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
  • Αύξηση κατά 13,9% του δείκτη κύκλου εργασιών Μεταποίησης.

Πόσο «νόσησε» η ελληνική βιομηχανία από τον κορωνοϊό-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News