Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 12:51
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για τα ελληνικά NPLs

Fitch: Πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για τα ελληνικά NPLs

«Credit positive» χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα των τιτλοποιήσεων μέσω του «Ηρακλή».

«Οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές αδυναμίες των τραπεζών, όσον αφορά το απόθεμα των προβληματικών δανείων, και θα περιορίσουν την ανάγκη για προβλέψεις» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Διαμηνύει δε, ότι οι παραπάνω εξελίξεις θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες αξιολογήσεις, όπως ωστόσο και οι επιπτώσεις από την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος ως απόρροια της πανδημίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσδοκά ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί περίπου στο 30% ή και λιγότερο έως το τέλος του 2021 -από 36% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο Fitch δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένες σε κινδύνους, οι οποίοι αφορούν τον περιορισμό του -επίμονα υψηλού- αποθέματος προβληματικών δανείων, δεδομένων των προκλήσεων στο λειτουργικό περιβάλλον αλλά και των κεφαλαιακών πιέσεων.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, πάντως, περαιτέρω βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα επέλθει από τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, από την επέκταση του «Ηρακλή» κι από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία bad bank.

Ειδική μνεία κάνει και στην πρόσφατη συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner, η οποία προβλέπει την πώληση NPEs, αξίας 10,8 δισ. ευρώ εντός του β’ τριμήνου του 2021. «Αυτή η συμφωνία υποδηλώνει τη διατήρηση της όρεξης των επενδυτών για τα προβληματικά assets των ελληνικών τραπεζών, παρά την πανδημία» σχολιάζει ο Fitch.

Εκτιμά, επιπλέον, ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, θα βοηθήσουν τόσο την Alpha Bank όσο και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, να βελτιώσουν τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο

Πρόοδο διαπιστώνει και στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σημειώνει ότι η ελληνική τράπεζα έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη εταιρική αναδιάρθρωση εν όψει των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον δείκτη NPEs στο 37% -από 48% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Για την Εθνική Τράπεζα δε, o Fitch υπενθυμίζει την πρόσφατη αίτηση της διοίκησης για συμμετοχή στον «Ηρακλή», μια εξέλιξη η οποία θα «ρίξει» τον δείκτη NPEs κάτω του 15% -από 29% στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος, για την Eurobank, σημειώνει ότι οι τιτλοποιήσεις 7,5 δισ. ευρώ έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον δείκτη NPEs στο 15% τον Σεπτέμβριο του 2020 από 29% τον Δεκέμβριο του 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch παρέχει τις εξής αξιολογήσεις:

  • Alpha Bank CCC+
  • Τρ. Πειραιώς CCC
  • Εθνική Τράπεζα CCC+
  • Eurobank B-
  • Ελλάδα ΒΒ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News