Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 10:47
BUSINESS & FINANCE

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Πόσο αξίζουν οι δουλειές του σπιτιού;

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Πόσο αξίζουν οι δουλειές του σπιτιού;

Δικαστήριο του Πεκίνου ζητά από άνδρα να αποζημιώσει τη σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού που έκανε κατά τη διάρκεια του γάμου τους, σε μία απόφαση-σταθμό.

Η γυναίκα θα λάβει 50.000 γουάν (6.400 ευρώ) για πέντε χρόνια απλήρωτης εργασίας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο άνδρας με το επώνυμο Τσεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου πέρυσι, έπειτα από πέντε χρόνια γάμου. Η σύζυγός του, με το επώνυμο Γουάνγκ, αρχικά ήταν απρόθυμη να τον χωρίσει, όμως στη συνέχεια ζήτησε αποζημίωση, ισχυριζόμενη ότι ο Τσεν δεν είχε συνεισφέρει στις δουλειές του σπιτιού ή στο μεγάλωμα του γιου τους.

Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της, ζητώντας από τον πρώην σύζυγό της να πληρώσει μηνιαία διατροφή 2.000 γουάν και αποζημίωση 50.000 γουάν για τις δουλειές του σπιτιού.

Όπως είπε ο δικαστής στους δημοσιογράφους, η μοιρασιά της κοινής περιουσίας ενός ζευγαριού μετά το γάμο συνήθως αφορά την χειροπιαστή περιουσία. «Όμως, οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν μη χειροπιαστό περιουσιακό στοιχείο», εξήγησε.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του νέου νόμου που ισχύει από φέτος στη χώρα, ο οποίος προβλέπει ότι ο/η σύζυγος δικαιούται αποζημίωση σε ένα διαζύγιο εφόσον αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες στην ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών  ή βοηθά τον /την σύζυγο στη δουλειά. Προηγουμένως, τέτοια αποζημίωση δινόταν μόνο εφόσον υπήρχε προγαμιαίο συμβόλαιο, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται στην Κίνα.

Η απόφαση του δικαστηρίου πυροδότησε μία τεράστια συζήτηση στα social media της χώρας σχετικά με την αξία των δουλειών του σπιτιού, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν πολύ χαμηλό. «Έχω μείνει λίγο άφωνος, η δουλειά μίας νοικοκυράς πλήρους απασχόλησης υποτιμάται. Στο Πεκίνο, η πρόσληψη μίας νταντάς για ένα χρόνο κοστίζει περισσότερα από 50.000 γουάν», έγραψε κάποιος.

Άλλοι επεσήμαναν ότι οι άνδρες θα έπρεπε να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Κινέζες περνούν σχεδόν τέσσερις ώρες την ημέρα κάνοντας απλήρωτη εργασία, περίπου 2,5 φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι γυναίκες κάνουν διπλάσια απλήρωτη εργασία σε σχέση με τους άνδρες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News