Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 17:16
BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Ξεχάστε το Bitcoin – Το αληθινό story είναι ο κλάδος των fintech

JP Morgan: Ξεχάστε το Bitcoin – Το αληθινό story είναι ο κλάδος των fintech

«Ξεχάστε το Bitcoin. Το αληθινό story είναι ο κλάδος των fintech». Αυτό είναι το μήνυμα της JP Morgan προς τους επενδυτές διεθνώς, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κλάδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των επόμενων ετών.

Παρά το ξέφρενο ράλι του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων, τα οποία εμποδίζουν τη «μεταμόρφωση» τους σ’ ένα mainstream περιουσιακό στοιχείο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι ο συνολικός αριθμός των Bitcoins ουδέποτε θα μπορέσει να υπερβεί το όριο των 21 εκατομμυρίων τεμαχίων, μην καταφέρνοντας να αντικαταστήσει τα πραγματικά νομίσματα.

Βέβαια, αναγνωρίζει ότι το περιθώριο ανόδου του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος μπορεί να φθάσει έως και τα 146.000 δολάρια, αποτελώντας έστω και πρόσκαιρα το αντίπαλο «δέος» του χρυσού.

Όμως, η έντονη μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις συνιστούν τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα, προκειμένου να καταστεί ένα συστημικό νόμισμα για τις συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η JP Morgan προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο των fintech, προεξοφλώντας την κυριαρχία τους στη μετα-Covid εποχή, χάρη κυρίως στην τάχιστη μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή

«Η καινοτομία των fintech και η αύξηση για ζήτηση ψηφιακών υπηρεσιών είναι το πραγματικό story της πανδημίας, χάρη στην ανάδυση των διαδικτυακών start-ups και στην επέκταση των ψηφιακών πλατφόρμων πληρωμών» εξηγεί, μεταξύ άλλων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google, έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Apple, προσφάτως, «λάνσαρε» τις δική της πιστωτική κάρτα, σε συνεργασία με την Goldman Sachs, ενώ η Google επιτρέπει πλέον στους χρήστες να ανοίξουν τον δικό τους λογαριασμό καταθέσεων.

Όσον αφορά, τέλος, το δίλημμα «τεχνολογία ή τράπεζες», δηλαδή το ποιες ακριβώς εταιρείες θα κυριαρχήσουν στην ψηφιακή εποχή των fintech, η JP Morgan είναι σαφής:

«Η παραδοσιακές τράπεζες μπορούν να αναδειχθούν ως νικήτριες δυνάμεις στην ψηφιακή τραπεζική εποχή, χάρη στο πλεονέκτημα των καταθέσεων, της διαχείρισης κινδύνου και της εποπτείας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News