Business & Finance Σάββατο 20/02/2021, 13:34
BUSINESS & FINANCE

Τι έκανε η πανδημία στις επιχειρήσεις: Οι καλοί έγιναν καλύτεροι και οι κακοί χειρότεροι

Τι έκανε η πανδημία στις επιχειρήσεις: Οι καλοί έγιναν καλύτεροι και οι κακοί χειρότεροι

Εάν η παγκόσμια χρηματοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 κατάφερε να αλλάξει τον χάρτη του διεθνούς επιχειρείν, ρίχνοντας τις άλλοτε πανίσχυρες βιομηχανίες του banking και της ενέργειας σε δυσμένεια και ανοίγοντας το δρόμο για να πρωταγωνιστήσουν άλλοι κλάδοι, η κρίση του κορωνοϊού έχει μία εντελώς διαφορετική επίδραση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey, το αποτέλεσμα της πανδημίας είναι ότι οι καλοί κλάδοι έγιναν ακόμα καλύτεροι και οι κακοί έγιναν ακόμα χειρότεροι. 

Η εταιρεία συμβούλων κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, συγκρίνοντας τα οικονομικά κέρδη το 2019 με αυτά που περιμένει η αγορά για τα επόμενα χρόνια, για τις 3.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου. Και διαπίστωσε ότι οι κλάδοι που βρίσκονταν στις καλύτερες θέσεις από πλευράς κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια, έχουν διευρύνει το προβάδισμά τους. Οι εταιρείες ημιαγωγών, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εταιρείες λογισμικού και τα media έχουν  αυξήσει τα συνολικά κέρδη τους. 

Τι έκανε η πανδημία στις επιχειρήσεις: Οι καλοί έγιναν καλύτεροι και οι κακοί χειρότεροι-1

Αντίθετα, στις χαμηλότερες θέσεις, η εικόνα έχει επιδεινωθεί. Τράπεζες, εταιρείες κοινής ωφέλειας και μεταφορές εμφανίζουν υψηλότερες προβλεπόμενες ζημιές για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με την ιστορική τάση τους.  

Και σύμφωνα με τη McKinsey, αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις βραχυπρόθεσμες αλλαγές που προκάλεσε η κρίση, με τα lockdowns και τη συνεπαγόμενη μείωση της ζήτησης. Η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων διαπιστώνει ότι αυτή η διεύρυνση του κενού ανάμεσα στους καλύτερους και τους χειρότερους του επιχειρείν είναι αποτέλεσμα των τάσεων που προϋπήρχαν και απλά επιταχύνθηκαν εξαιτίας της πανδημίας (όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο, η τηλε-ιατρική, η ψηφιακή εκπαίδευση, η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, η πολιτική πόλωση κτλ). 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News