Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 13:05
BUSINESS & FINANCE

BofA: Πώς να επενδύσετε τώρα για την ανάκαμψη

BofA: Πώς να επενδύσετε τώρα για την ανάκαμψη

Μεγάλη επιτάχυνση της ανάπτυξης περιμένει η Bank of America έως τα μέσα του έτους, με δεδομένη την απότομη μείωση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τις όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, τη βελτίωση των προοπτικών για τα προγράμματα εμβολιασμού της Ευρώπης από  το δεύτερο τρίμηνο και μετά και τις πιθανότητες για ενίσχυση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι του οίκου περιμένουν ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα επιταχυνθούν έως και στο 10% για τις ΗΠΑ ή το 7% για την Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα φέρει τον παγκόσμιο PMI στην τιμή 58, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2007.

Πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές για την ανάκαμψη; Με τις αγορές να κοιτάζουν πιο μακριά από τους σημερινούς αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης και να αποτιμούν ήδη μία ουσιαστικά επιτάχυνση αργότερα μέσα στο έτος, η Bank of America  συστήνει επενδύσεις με δύο βασικές αρχές:

·         Εστίαση σε assets που επηρεάζονται από τα επιτόκια: Ακόμα και μετά την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων κατά 30 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, η BofA εκτιμά ότι τα κρατικά ομόλογα είναι η επενδυτική κατηγορία που έχει προεξοφλήσει σε μικρότερο βαθμό την ανάκαμψη.  Ο οίκος βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου της τάξης του 1,75% έως τα τέλη του έτους, ενώ σημειώνει ότι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να στηρίξει τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης καθώς και τις τράπεζες και τις ασφάλειες (όπου δίνει σύσταση overweight), ενώ αντίθετα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (underweight).

·         Εστίαση σε κυκλικές επενδύσεις που δεν έχουν ενισχυθεί ακόμα πολύ: Οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι κυκλικοί κλάδοι έναντι των αμυντικών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ο βιομηχανικός κλάδος και τα ορυχεία εμφανίζουν premium τουλάχιστον 10% έναντι των δίκαιων τιμών τους, με αποτέλεσμα να έχουν υποβαθμιστεί από την BofA σε «neutral». Ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν σε κυκλικές επενδύσεις που έχουν προεξοφλήσει λιγότερο την ανάκαμψη, όπως οι μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης, οι τράπεζες, οι ασφάλειες, η ενέργεια, οι αεροπορικές εταιρείες και σε επίπεδο χωρών, οι γερμανικές, ιταλικές και ισπανικές μετοχές. Παράλληλα, η BofA αναβάθμισε πρόσφατα τον κλάδο πολυτελών ειδών, τις οικοδομικές πρώτες ύλες και τις γαλλικές μετοχές σε overweight, καθώς θεωρεί ότι έχουν περιθώρια για υπερ-αποδόσεις 5-10% εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν όπως περιμένει.

BofA: Πώς να επενδύσετε τώρα για την ανάκαμψη-1

Αναφερόμενη στα ρίσκα, η BofA επισημαίνει τις όποιες ενδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν απέναντι στις μεταλλάξεις, καθώς κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης. Επιπλέον, ο οίκος αναφέρεται στην αυξανόμενη πιθανότητα ενός tantrum στην αγορά ομολόγων από το β΄ τρίμηνο και μετά, που θα μπορούσε να διαταράξει πρόσκαιρα τη διάθεση για ρίσκο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News