Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 13:06
BUSINESS & FINANCE

Καθαρά κέρδη 1,6 δισ. ευρώ για την ΕΚΤ

Μειωμένη κατά 722 εκατ. ευρώ η κερδοφορία

Καθαρά κέρδη 1,6 δισ. ευρώ για την ΕΚΤ

Καθαρά κέρδη της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ -από 2,3 δισ. ευρώ το 2019- εμφάνισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το 12μηνο του 2020, με τη μείωση κατά 722 εκατ. ευρώ να οφείλεται στους χαμηλότερους καθαρούς τόκους επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των τίτλων.

Την ίδια ώρα, στον περιορισμό της κερδοφορίας του προηγούμενου έτους συνέβαλε και η εγγραφή προβλέψεων, ύψους 48 εκατ. ευρώ, έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδιάμεση διανομή κερδών, ύψους 1,260 δισ. ευρώ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ τα εναπομείναντα κέρδη, ύψους 383 εκατ. ευρώ, θα διανεμηθούν αύριο, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τον ετήσιο ισολογισμό, τα τελικά στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 112 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 569 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο οφείλεται στους τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) και του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP).

Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 2020, το μέγεθος του ενοποιημένου ισολογισμού του ευρωσυστήματος, ο οποίος περιλαμβάνει τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, ήταν 6,979 τρισ. ευρώ -από 4,671 τρισ. ευρώ το 2019.

Η μεγέθυνση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των πράξεων αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, ως αποτέλεσμα της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ), και στους τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων PEPP και APP.

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του 2020, οι καθαροί τόκοι – έσοδα ανήλθαν σε 2,017 δισ. ευρώ -από 2,686 δισ. ευρώ το 2019- με τους καθαρούς τόκους – έσοδα επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων να περιορίζονται  σε 474 εκατ. ευρώ από 1,052 δισ.. ευρώ).

Οι καθαροί τόκοι – έσοδα από τίτλους διακρατούμενους για σκοπούς νομισματικής πολιτικής συρρικνώθηκαν ελαφρώς από 1,4 σε 1,337 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τόκων – εσόδων από το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme – SMP).

Τα πραγματοποιηθέντα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, αντίθετα, αυξήθηκαν σε 342 εκατ. ευρώ -από 197 εκατ. ευρώ το 2019. Η αύξηση αποδίδεται στα υψηλότερα κέρδη από μεταβολές τιμών επί πωλήσεων τίτλων σε δολάρια, καθώς η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε δολάρια το 2020 είχε θετική επίδραση στην αγοραία αξία τους.

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ -από 20 εκατ. ευρώ το 2019- κυρίως λόγω μη πραγματοποιηθεισών ζημιών από μεταβολές τιμών επί τίτλων διακρατούμενων στο χαρτοφυλάκιο που τηρείται σε δολάρια και λόγω μη πραγματοποιηθεισών ζημιών από διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών που απορρέουν από τα διαθέσιμα σε γιουάν.

Την ίδια ώρα, οι συνολικές δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν σε 646 εκατ. ευρώ -από 566 εκατ. ευρώ το 2019- εξαιτίας του υψηλότερου μέσου αριθμού μελών του προσωπικού, κυρίως στην τραπεζική εποπτεία, αλλά και των υψηλότερων επιβαρύνσεων σε σχέση με μετεργασιακές παροχές που προέκυψαν από την αναλογιστική αποτίμηση στο τέλος του 2020.

Οι λοιπές διοικητικές δαπάνες, αντίθετα, μειώθηκαν σε 553 εκατ. ευρώ -από 590 εκατ. ευρώ- κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών που συνδέονται με την παροχή υποστήριξης από εξωτερικές εταιρείες συμβούλων και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Τα έσοδα από εποπτικά τέλη, τα οποία προκύπτουν από τέλη που επιβάλλονται για την κάλυψη των δαπανών της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της άσκησης των εποπτικών καθηκόντων της, ανήλθαν σε 535 εκατ. ευρώ από 537 εκατ. ευρώ το 2019. Η μικρή μείωση οφείλεται στη μείωση των διοικητικών δαπανών που σχετίζονται με τα εποπτικά καθήκοντα, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο των δαπανών προσωπικού, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου μέσου αριθμού μελών του προσωπικού που εργάζονται για την τραπεζική εποπτεία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News