Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 11:59
ATTIKH

Η εξειδίκευση των μέτρων του τρίτου lockdown – Τι αλλάζει από την Πέμπτη

Η εξειδίκευση των μέτρων του τρίτου lockdown – Τι αλλάζει από την Πέμπτη

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του καθολικού lockdown στην Αττική εξειδίκευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και αρμόδιοι γενικοί γραμματείς.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί τα Σαβαβτοκύριακα. Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του.

Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για τους μαθητές

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Ένας συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

– Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

– Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα άτομα.

Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες προβλέπονται τρία επίπεδα προσέλευσης στις 7.00, 8.00 και 9.00. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και θα εφαρμοστεί υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού. Ειδική άδεια απουσία και τηλεργασία, όπου είναι εφικτό για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Σε τρία ωράρια η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες επανέρχεται το μέτρο της προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία τους σε τρία ωράρια. Ειδικότερα, το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία θα είναι το απολύτως αναγκαίο, ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Για το προσωπικό που λόγω της φύσης των καθηκόντων του δεν μπορεί να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, παρέχεται η δυνατότητα κατά την κρίση της υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας.

Από την Πέμπτη το προσωπικό θα ισοκατανεμηθεί σε τρία ωράρια προσέλευσης (7:00, 8:00 και 9:00) με αντίστοιχη αποχώρηση (15:00, 16:00 και 17:00).

Σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τέκνα που φοιτούν έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ισχύσουν οι εξής επιλογές: α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας εφόσον αυτό είναι εφικτό, β) παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, γ) παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας έως 25% ημερησίως και δ) χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (τρεις ημέρες δικαιολογημένες από την υπηρεσία και μία κανονική άδεια του υπαλλήλου). Οι παραπάνω διευκολύνσεις ισχύουν και για γονείς τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας που φοιτούν σε σχολικές μονάδες και για λόγους υγείας πρέπει να απέχουν από το σχολείο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News