ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown τώρα για να προλάβουμε τον Απρίλιο

Lockdown τώρα για να προλάβουμε τον Απρίλιο

Το είπε εμμέσως αλλά σαφώς ο πρωθυπουργός κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις του νέου καθολικού λοκ ντάον που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ο στόχος είναι τον Απρίλιο να είμαστε πολύ καλύτερα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης που είναι με κατεβασμένα ρολά από πέρυσι τον Νοέμβριο.  

Κυβερνητικές πηγές παρουσιάζουν το καθολικό λοκ ντάουν σαν την προσπάθεια που κάνει ο δρομέας πριν τον τερματισμό, που πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Με δεδομένο πως τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους έχουν επεκταθεί και για τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θέλει να «εκμεταλλευτεί» αυτόν τον χρόνο, ώστε να υποχωρήσει η πανδημία σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέψει τον Μάρτιο ένα σταδιακό και ακολούθως τον Απρίλιο ένα πιο γενναίο άνοιγμα που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό επιστροφή στην κανονικότητα, με κανόνες βεβαίως.  

Αποσυμφόρηση και εμβολιασμοί  

Και τούτο θα συμβεί, καθώς εάν τα νοσοκομεία στα τέλη Μαρτίου έχουν αποσυμφοριστεί από την καραντίνα και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, τότε μπορεί να υπάρξει επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε πολύ πιο φυσιολογικά επίπεδα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που επελέγη το ολικό λοκ ντάουν στην παρούσα φάση. Βεβαίως έπαιξαν ρόλο και οι δύο παράγοντες που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.  

Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απέκλεισε το επόμενο δίμηνο, μέχρι δηλαδή και το τέλος Μαρτίου να υπάρξει και νέο κλείσιμο.  «Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού» είπε προσθέτοντας όμως την αισιόδοξη νότα πως είμαστε στο τέλος της διαδρομής, καθώς μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί μέσω του εμβολιασμού.  

Είναι δεδομένο άλλωστε πως όπως έχει γράψει ξανά το MR, τα οικονομικά δεδομένα στενεύουν και δεν φτάνουν παραπάνω από τον Μάιο. Χθες άλλωστε ο κ. Σταικούρας ανέβασε το κόστος του καθολικού λοκ ντάουν στα 3 δις μηνιαίως, κάνοντας αντιληπτό πως η πανδημία μέχρι τα τέλη Απριλίου το αργότερο να έχει υποχωρήσει.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS