Business & Finance Παρασκευή 30/10/2020, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: «Άλμα» σημείωσαν οι τιμές κατοικιών τον Οκτώβριο

Βρετανία: «Άλμα» σημείωσαν οι τιμές κατοικιών τον Οκτώβριο

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων έξι χρόνων κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Nationwide, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ανοδική αυτή πορεία ενδέχεται να επιβραδυνθεί σύντομα.

Ειδικότερα, οι τιμές των βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,8%, έναντι αύξησης 5% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχη εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε αύξηση της τάξης του 5,2%. Σε μηνιαίες τιμές, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,8% από τον Σεπτέμβριο.

Η αγορά κατοικιών στη Βρετανία φαίνεται να αψηφά την απώλεια δυναμικής στην ευρύτερη οικονομία. Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, η τάση αυτή είναι πιθανό να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, ίσως απότομα, εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί, όπως αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έδωσε επιπλέον ώθηση στην αγορά κατοικίας τον Ιούλιο, αναστέλλοντας τους φόρους αγοράς για κατοικίες με τιμή έως 500.000 στερλίνες  μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2021.

Η ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια, μετά και την εμπειρία της διαμονής στο σπίτι πολλών ατόμων στη διάρκεια του lockdown – οδήγησε επίσης στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News