Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 13:04
BUSINESS & FINANCE

DBRS: Τα μηνύματα για τον τουρισμό από την Πορτογαλία

DBRS: Τα μηνύματα για τον τουρισμό από την Πορτογαλία

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό της Πορτογαλίας, καθώς η κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς στις χώρες της Ευρωζώνης καθυστερούν το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν, εκφράζει η DBRS σε σημερινή ανάλυσή της.

«Η παγκόσμια πανδημία είναι τόσο άσχημη στις αρχές του 2021 όσο ήταν σε οποιοδήποτε σημείο πέρυσι και η διάθεση των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης DBRS. Την ίδια στιγμή, ειδικά στην Πορτογαλία, η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο εμφανίζει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα ισχύσουν για περισσότερο και πολλοί θα προτιμήσουν και πάλι να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα σχέδιά τους για ταξίδια», προβλέπει η DBRS. Το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, που παραδοσιακά γίνεται με τη βελτίωση του καιρού τον Απρίλιο, θα είναι αδύναμο, τονίζει ο οίκος. Και προσθέτει ότι με δεδομένη τη μεγάλη σημασία του τουριστικού τομέα, η ανάκαμψη της οικονομίας της Πορτογαλίας θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Πορτογαλία αλλά και στις χώρες από όπου αντλεί επισκέπτες είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη των τουριστικών ροών. «Μόνο μέσα από τα υψηλότερα επίπεδα ανοσίας θα μπορέσουν να μειωθούν σταθερά τα κρούσματα του κορωνοϊού, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα, οι αεροπορικές να αποκαταστήσουν τη συχνότητα των πτήσεων και ο κόσμος να έρθει κοντά σε δημόσιους χώρους», τονίζεται. «Οι εναλλακτικοί τρόποι ελέγχου του ιού –όπως οι περιορισμοί στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια και στις πρόσωπο με πρόσωπο επαφές- είναι αυτά ακριβώς τα μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδου του τουρισμού και των ταξιδιών».

Το σημαντικό είναι ότι η DBRS χαρακτηρίζει το σοκ του κορωνοϊού ως προσωρινό και θεωρεί ότι αυτό δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμες ζημιές στον τουριστικό κλάδο της χώρας. «Παρότι αυτή η κρίση θα έχει αναπόφευκτα σοβαρές επιπτώσεις για πολλούς εργαζόμενους και εταιρείες, ειδικά όσες έχουν έκθεση στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών, η DBRS Morningstar εκτιμά ότι η ζήτηση για τις σχετικές υπηρεσίες της Πορτογαλίας θα επιστρέψει τελικά στα προ-πανδημίας επίπεδα», σημειώνουν οι αναλυτές. «Τα χαρακτηριστικά που έκαναν την Πορτογαλία ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες πριν από την κρίση θα διατηρηθούν και πολύ μετά την πανδημία», τονίζουν.

Κατόπιν τούτων, η DBRS εκτιμά ότι η πλήρης ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας θα καταστεί δυνατή από το 2022 και μετά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News