Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 19:24
BUSINESS & FINANCE

Περίοδος «χάριτος» στους δασμούς Ευρώπης – ΗΠΑ;

Εξάμηνο «πάγωμα» των εκατέρωθεν δασμών

Περίοδος «χάριτος» στους δασμούς Ευρώπης – ΗΠΑ;

Προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας περιόδου «χάριτος» στην εμπορική διένεξη Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων, μετά την αλλαγή προσώπων στον Λευκό Οίκο.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζει το ενδεχόμενο εξάμηνης αναστολής των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, προκειμένου να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των εμπορικών επαφών Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Μάλιστα, πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν ότι λίαν συντόμως η επικεφαλής της Κομισιόν θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να μεταφέρει και επισήμως την πρότασή της.

Σύμβουλοι της φον ντερ Λάιεν, ειδικότερα, έχουν προτείνει το «πάγωμα» των δασμών που αφορούν την εμπορική διένεξη για τους κλάδους της αεροναυπηγικής και των μετάλλων, συνολικού ύψους 18 δισ. δολαρίων. Η πρόταση της Κομισιόν θα προϋποθέτει το «πάγωμα» και των αμερικανικών δασμών στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασμοί αφορούν τις εκατέρωθεν καταγγελίες για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, με στόχο τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς έναντι των ανταγωνιστριών εταιρειών της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Η διένεξη μάλιστα, χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00, με τους δασμούς να κλιμακώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής (Airbus – Boeing) οι εκατέρωθεν δασμοί κυμαίνονται σε 11,5 δισ. δολάρια.

Επιπλέον περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί και σ’ άλλους κλάδους της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας, όπως τα κρασιά, τα ποτά, το ελαιόλαδο, τα video games, τα προϊόντα αλουμινίου, οι μοτοσικλέτες, τα παντελόνια τζιν κ.α.

Ενδεχόμενη θετική απάντηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον, αναμφίβολα θα έχει ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της επιστροφής των δύο εταίρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News