Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 13:51
BUSINESS & FINANCE

Δασμούς στον τουρκικό χάλυβα επιβάλλει η Κομισιόν

Οι δασμοί θα έχουν εύρος από 4,8% έως 7,6%

Δασμούς στον τουρκικό χάλυβα επιβάλλει η Κομισιόν

Στην επιβολή δασμών σε προϊόντα σιδήρου και χάλυβα από την Τουρκία προχωράει από την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο υπόθεσης ντάμπινγκ.

Οι δασμοί θα έχουν εύρος από 4,8% έως 7,6% και θα επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις τουρκικές εταιρείες Erdemir, Isdemir, Colakoglu Metalurji και Habas.

Παρότι το 2019 η κατανάλωση χάλυβα στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 4% σε σχέση με τα επίπεδα του 2016, οι τουρκικές εξαγωγές κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιο τους από το 2,8% στο 8,1%, χάρη και στα περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε. έναντι άλλων εξαγωγέων, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, οι τουρκικές τιμές παρέμειναν σημαντικά μικρότερες σε σχέση με των Ευρωπαίων παραγωγών, γεγονός το οποίο κίνησε υποψήφιες για πρακτικές ντάμπινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι το ντάμπινγκ σημαίνει ότι μία εταιρεία του εξωτερικού διαθέτει τα προϊόντα της σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές -είτε γιατί κάποιες χώρες παρέχουν αδικαιολόγητες επιδοτήσεις στα προϊόντα τους, είτε γιατί οι εταιρείες έχουν υπερπαραγωγή και πωλούν τα προϊόντα σε μειωμένες τιμές.

Οι δασμοί θα έχουν διάρκεια έξι μηνών, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, κατόπιν καταγγελίας της ευρωπαϊκής ένωσης Eurofer.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News