Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 13:38
BIG-TECH

Το πρόβλημα φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου

Το πρόβλημα φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας σειράς κρατών, ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διαμαρτύρονται για τη χαμηλή φορολογία και το άδικο σύστημα φορολόγησης του big-tech.

Κάτι το οποίο θεωρείται απολύτως δικαιολογημένο, λαμβάνοντας υπόψη τους φόρους που καλούνται να καταβάλλουν κάθε χρόνο στις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται από πολύ μικρά έως και μηδενικά ποσά, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υψηλή κερδοφορία που επιτυγχάνουν κάθε χρόνο.

Όμως, για τα χαμηλά επίπεδα φορολογίας δεν ευθύνονται, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ίδιες οι τεχνολογικές-διαδικτυακές εταιρείες. Είναι πρόβλημα της δομής του φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί για να φορολογεί δίκαια και αναλογικά τις ψηφιακές εταιρείες.

Επομένως, αυτό που πρέπει να εξετάσουμε, εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο, είναι το πώς θα επιβάλλουμε τους σωστούς κανόνες στις πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Αυτή την περίοδο, άλλωστε, λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους από περίπου 140 χώρες όλου του κόσμου. Στόχος είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά και η εξεύρεση μιας λύσης, η οποία δεν θα πυροδοτήσει ακόμη μία διατλαντική διαμάχη.

Εξάλλου, οι επιπτώσεις από τον «πόλεμο» Ευρώπης – ΗΠΑ για τις κρατικές ενισχύσεις σε Airbus και Boeing, αντίστοιχα, καλά κρατούν, αυξάνοντας το κόστος των διμερών συναλλαγών σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών και υπονομεύοντας το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων.

Ο φόρος GAFA στη Γαλλία

Πρόσφατα, η Γαλλία επιβεβαίωσε την επιβολή πρόσθετης φορολόγησης στις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, αγνοώντας τις απειλές της Ουάσιγκτον για πρόσθετους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, αξίας 1,3 δισ. δολαρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για έναν φόρο, γνωστό και ως GAFA, ακρωνύμιο των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple, ο οποίος υπολογίζεται στο 3% του ετήσιου τζίρου. Αντίστοιχη φορολογία είχε επιβληθεί και το 2019, αποφέροντας στο Παρίσι έσοδα 350 εκατ. ευρώ.

Πλέον, στόχος όλων των εμπλοκόμενων πλευρών είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, η οποία θα αφορά το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε., η οποία ακόμη προσπαθεί να καθορίσει μια ενιαία ψηφιακή φορολογική πολιτική.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News