BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Θα σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι;

Τουρισμός: Θα σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι;

Οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά της Covid-19 στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν γεννήσει υψηλές προσδοκίες για δυναμική αναθέρμανση του τουρισμού, ύστερα από μία χρονιά «πολικών θερμοκρασιών» και για ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα, έλεγε τότε το αφήγημα των διεθνών οίκων, θα ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του 2021, χάρη ακριβώς στην μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ της από τον τουρισμό. Το ίδιο ίσχυε για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. 

Κανείς όμως δεν περίμενε η στρατηγική της Ε.Ε. για τα εμβόλια να βρει μπροστά της τόσα εμπόδια, ώστε τα 27 κράτη- μέλη να είναι πολύ πίσω στο πρόγραμμα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια έρχονται να ρίξουν βαριά σκιά πάνω από τον κλάδο του τουρισμού, που κινδυνεύει, όπως τώρα προειδοποιούν οι ειδικοί, να χάσει σημαντικό μέρος ακόμη και από το καλοκαίρι. 

Στην Ελλάδα οι φορείς της αγοράς αντιλαμβάνονταν από τα Χριστούγεννα ότι θα χαθούν οι πρώτοι μήνες του νέου έτους, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έδειχνε τα δόντια του. Ήλπιζαν όμως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά από τον Απρίλιο περιμένοντας ουσιαστικά τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό κατά το Πάσχα των Καθολικών. Υπήρχαν άλλωστε ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για τη ζήτηση από τη Βρετανία, όπου όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσοι φαίνεται να ονειρεύονται οι Βρετανοί την επιστροφή τους στα ελληνικά νησιά. 

Ο πήχυς των προσδοκιών για την άνοιξη οπωσδήποτε πέφτει μετά και τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και στόχος είναι πάλι το καλοκαίρι- με την Capital Economics να προειδοποιεί πάντως πως ούτε αυτός πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Όπως εξηγεί σε πρόσφατη έκθεσή της ακόμη και εάν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα εντός των χωρών οι απαγορεύσεις στα ταξίδια στο εξωτερικό θα μπορούσαν να θέσουν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης σε κίνδυνο.

Παρά το θολό τοπίο η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι στόχος είναι το 50% των εισπράξεων του 2019. Κάπου εκεί είχε θέσει τον πήχυ και η HSBC σε δηλώσεις στο MR στα μέσα Ιανουαρίου, αν και τα δεδομένα από τους οίκους αναθεωρούνται συνεχώς.  

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι», δήλωνε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters. Θύμισε ότι πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. «Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» εξήγησε. 

Για την Ελλάδα το θετικό είναι πως παρά τις καθυστερήσεις εντός της Ε.Ε. σε βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η Βρετανία και το Ισραήλ τα πράγματα προχωρούν πολύ ταχύτερα στο μέτωπο του εμβολιασμού. Και πάλι όμως για να έρθουν οι τουρίστες εδώ θα πρέπει η Ελλάδα να έχει αποδείξει ότι έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. 

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αν και η ιδέα κερδίζει έδαφος, δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για την υιοθέτησή του και πολύ περισσότερο για το εάν θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση για τα ταξίδια. 

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει εξηγήσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα. Μάλιστα έχει σημειώσει ότι λαμβάνεται μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr εφόσον ανεβάσουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί και βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στόχος είναι να ανοίξει σταδιακά ο τουρισμός ακόμη και από την 1η Απριλίου. Το «ελευθέρας» θα δοθεί σε όσους έχουν διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού (ενδεχομένως και με ηλεκτρονική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο αν μέχρι τότε καταστεί δυνατό)  και με τεστ για όλους τους υπόλοιπους. Αν αυτό καταστεί εφικτό τότε ο πήχυς των προσδοκιών θα ανέβει και για το καλοκαίρι. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News