EFSF

Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας άντλησε 7,6 δισ. από τις αγορές

Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας άντλησε 7,6 δισ. από τις αγορές

Σε επανέκδοση του επταετούς ομολόγου που είχε δημοπρατηθεί τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας με περίπου 131 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές προσφορές των επενδυτών για την χθεσινή επανέκδοση έφτασαν τα 7,6 δισ. ευρώ, με το EFSF να αντλεί, τελικά, από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν παλαιότερες υποχρεώσεις (rollover). Το ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες, ενώ το 85% της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές που προέρχονται από χώρες της ευρωζώνης, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν αντληθεί 3 δισ. ευρώ.

Μόλις πριν από 20 μέρες τo EFSF είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ με τις πρώτες δύο εκδόσεις του 2021 οι οποίες ήταν ένα 10ετές ομόλογο (3 δισ. ευρώ) και ένα 31ετές ομόλογο (2 δισ. ευρώ). Μάλιστα, οι προσφορές γι’ αυτές τις δύο εκδόσεις έφτασαν σε ύψος ρεκόρ καθώς άγγιξαν τα 70 δισ. ευρώ. Με την χθεσινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, ο EFSF έπιασε τον στόχο των 7 δισ. ευρώ που είχε θέσει για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η άντληση επιπλέον 7 δισ. ευρώ είναι ο στόχος του EFSF και για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ ακόμα 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε να καλυφθεί ο ετήσιος στόχος των 16,5 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το δανειακό πρόγραμμα του 2020 (19,5 δισ. ευρώ), φέτος αναμένεται να αντληθούν περίπου 3 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια από τις αγορές. Αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και για τα ομόλογα που θα εκδώσει φέτος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καθώς αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 δισ. ευρώ από 11 δισ. ευρώ που ήταν οι εκδόσεις το 2020.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με τα συνολικά δάνεια να αγγίζουν τα 131 δισ. ευρώ. Οι πρώτες αποπληρωμές είναι προγραμματισμένες για το 2023. Τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν παράσχει πλέον δάνεια – καθώς αυτό το κάνει ο διάδοχός του, ο ESM – αλλά αντλεί κεφάλαια από τις αγορές στο πλαίσιο της διαχείρισης παλαιότερων υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι το EFSF έχει επενδυτική βαθμολογία AA (S&P, stable) / Aa1 (Moody’s, stable) / AA (Fitch, stable).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News