BUSINESS & FINANCE

Eldorado Gold: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις short

Επίκειται η ολοκλήρωση της συμφωνίας Eldorado Gold-Δημοσίου.

Eldorado Gold: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις short

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι θέσεις short στην μετοχή της Eldorado Gold, η οποία φέρεται ότι έχει έρθει σε συμφωνία με το Δημόσιο για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

H πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα με τον επικεφαλής του εξορυκτικού ομίλου George Burns, παρότι έλαβε σε χρόνο μεταγενέστερο της αύξησης των θέσεων short στην Eldorado, ενισχύει περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία, καθώς φανερώνει το επικείμενο κλείσιμο της νέας συμφωνίας μεταξύ Δημόσιου και Καναδών. Κι αυτό διότι σηματοδοτεί την επανέναρξη του έργου-σηματωρού της επένδυσης στην Ελλάδα της Eldorado Gold, της μονάδας, δηλαδή, στις Σκουριές μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται η κατεργασία του πορφυριτικού κοιτάσματος, το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό, με σκοπό την παραγωγή χρυσού. Χθες, η μετοχή της Eldorado εμφάνισε άνοδο σε ποσοστό της τάξεως του 3%, σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής (11,57 δολάρια).

Τα βασικά σημεία της αναθεωρημένης, 25ετούς διάρκειας, συμφωνίας, που θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, προβλέπουν την αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και δεσμεύσεις για αυξημένες επενδύσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμάται ότι το 1 δισ. θα επενδυθεί κατά την πρώτη πενταετία της παραχώρησης με αντικείμενο την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού  στις Σκουριές, με την Eldorado να υλοποιεί μέθοδο κατεργασίες με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα.

Εκτόξευση θέσεων short

Και μπορεί η απεμπλοκή της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές να κατέστη, εκ νέου ορατή, τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο καναδικός όμιλος είχε μαγνητίσει τους επενδυτές πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι θέσεις short στην μετοχή (EGO) της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 43%, συγκριτικά με τις 31 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας 4.360.000 τεμάχια έναντι 3.050.000 τεμάχια. Υπολογίζεται ακόμη ότι θεσμικοί επενδυτές και hegde funds ελέγχουν το 50,73% της Eldorado.

Ως προς τα εκτιμώμενα μεγέθη (guidance), για το 2021 η εταιρεία τοποθετεί τον “πήχη” της συνολικής παραγωγής της από 430.000 έως 460.000 ουγκιές χρυσού. Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, η εταιρεία εκτιμά ότι η παραγωγή χρυσού θα ανέλθει από 55.000 έως 65.000 ουγκιές χρυσού, από 1,1 εκατ. έως 1,2 εκατ. ουγκιές ασημιού, από 11.000 έως 11.500 ουγκιές μόλυβδου και 11.500 έως 12.000 τόνους ψευδάργυρου. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη δραστηριότητα της στην Ολυμπιάδα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του υπόγειου ορυχείου και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του χώρου απόθεσης τελμάτων τοποθετούνται από 38 έως 43 εκατ. δολάρια. Οι εκτιμώμενες για το 2021 επενδύσεις για την επέκταση της μονάδας και την υλοποίηση συναφών εργασιών ανάπτυξης κυμαίνονται από 10 έως 15 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News