Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 13:05
MOODY'S

H Ε.Ε. θωρακίζει τις χαλυβουργίες απέναντι στο «τσουνάμι» των τουρκικών εισαγωγών

H Ε.Ε. θωρακίζει τις χαλυβουργίες απέναντι στο «τσουνάμι» των τουρκικών εισαγωγών

Η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς αντι-ντάμπινγκ ύψους από 4,8% έως 7,6% σε εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία προσφέρει ουσιαστικό στήριγμα στην δοκιμαζόμενη επί χρόνια ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, όπως επισημαίνει ο οίκος Moody’s. 

H Ε.Ε. έχει έρθει αντιμέτωπη με μία πλημμύρα εισαγωγών χάλυβα σε τιμές ακόμη και κάτω του κόστους από την Τουρκία, την Κίνα και άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να συμπιέζονται αισθητά τα περιθώρια κέρδους για τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, πολλές από τις οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια ή και να ενώσουν δυνάμεις με ανταγωνιστές. 

Από το 2018 το μερίδιο της Τουρκίας στις εισαγωγές είχε αυξηθεί αισθητά, φτάνοντας στο 23% του συνόλου των εισαγωγών χάλυβα το 2019. Ουσιαστικά το μερίδιο έχει διπλασιαστεί την τελευταία τριετία, όπως δείχνει και το ακόλουθο γράφημα. 

H Ε.Ε. θωρακίζει τις χαλυβουργίες απέναντι στο «τσουνάμι» των τουρκικών εισαγωγών-1

Οι δασμοί αντι-ντάμπινγκ αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες χάλυβα, που χρησιμοποιούνται πάντως ευρέως στις κατασκευές, την ενέργεια και τον κλάδο μεταφορών και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 12 Νοεμβρίου 2020. Το ερώτημα είναι τώρα εάν η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε τα οφέλη για τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίαες, αφού η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών τους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο τουρκικός χάλυβας δεν είναι η μόνη πρόκληση για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 9,2% την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2020 και εκείνες από την Νότια Κορέα, την τρίτη μεγαλύτερη ήταν σταθερές στο ίδιο διάστημα. Οι τουρκικές εξαγωγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εξακολούθησαν να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. 

H Ε.Ε. θωρακίζει τις χαλυβουργίες απέναντι στο «τσουνάμι» των τουρκικών εισαγωγών-2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News