Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 15:04
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2021

10ετές ομόλογο: 3,5 δισ. άντλησε η Αθήνα, 29 δισ. οι προσφορές

10ετές ομόλογο: 3,5 δισ. άντλησε η Αθήνα, 29 δισ. οι προσφορές

(upd) Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021. Η Αθήνα άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, το οποίο τιμολογήθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap. Συνολικά, κατατέθηκαν προσφορές 29 δισ.  ευρώ. 

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δανείζεται στη 10ετία με κόστος χαμηλότερο του 1%. Είναι ιστορικό χαμηλό», είπε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Beta Securities.  Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020.

Η μεγάλη ζήτηση αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, όπου η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές, με αποτέλεσμα η απόδοση να πέσει στο -0,28%, από -0,22% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Την έκδοση του τίτλου λήξης 18 Ιουνίου 2031 έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών από τις διεθνείς αγορές, ώστε μην αναγκαστεί να αντλήσει ρευστότητα μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφάλειας.

Με τη θετική εικόνα στις αγορές και με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη έχουν στείλει μήνυμα για «άνευ ορίων στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, ώστε το ποσό που θα αντλήσει φέτος η Ελλάδα μέσω ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε σήμερα εξαιρετικά μεγάλο όχι μόνο για την ελληνική έκδοση, αλλά και για το 10ετές που πούλησε η Αυστρία, για το οποίο δόθηκαν προσφορές 40 δισ. ευρώ. 

Ήδη, από τις αρχές του μήνα, στις αγορές έχουν βγει η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συναντώντας σε γενικές γραμμές ζήτηση-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Καθώς η ανάκαμψη της Ευρωζώνης καθυστερεί και αποδεικνύεται αδύναμη, η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό, οδηγεί τους επενδυτές να «συνωστίζονται» ακόμα και για τα ομόλογα χωρών που θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνες, όπως η Ελλάδα. 

Άλλωστε, η ελληνική έκδοση έγινε με φόντο τα θετικά σχόλια των αναλυτών για τα κρατικά ομόλογα της χώρας. Η JP Morgan δήλωνε στις 11 του μήνα αγοράστρια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022. 

Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2022 περιμένει και η DCS Delphic Strategies, προβλέποντας μάλιστα ότι η πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για τη χρονιά θα γίνει στις 19 Μαρτίου, από την DBRS. 

Τα reviews της χρονιάς ξεκίνησαν ήδη με τη Fitch, η οποία δεν έκανε την έκπληξη με κάποια θετική αναθεώρηση των προοπτικών της αξιολόγησης, αλλά προτίμησε να επαναλάβει το BB, όπως αναμενόταν. Ο οίκος, πάντως, προέβλεψε την εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, με ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάσουν στο 7,6%.

Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα

«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.
Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές.

Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.
Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.

Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.

Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News